Σε τροχιά ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων εισέρχεται η Αλβανία, μετά υιοθέτηση από το Κοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία και αποχές, ψηφίσματος που ακυρώνει, το διάταγμα Ιλίρ Μέτα, ενώ ΗΠΑ και ΕΕ τηρούν σιγή ισχύος, διεξάγοντας ωστόσο επαφές με πλειάδα παραγόντων, σε όλα τα επίπεδα.
Η από καιρό διαφαινόμεη διάχυση της πολιτικής αντιπαράθεσης του Έντι Ράμα με την αντιπολίτευση, σε πολιτειακό επίπεδο, αποτελεί εξέλιξη ιδιαίτερα ανησυχητική για τη σταθερότητα της χώρας και της περιοχής, δεδομένων των παράλληλων εξελίξεων σε Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και ενώ η Τουρκία αναζητά διεξόδους και εργαλεία για να αποδείξει την επιρροή της.
Την κυβερνητική πρόταση υπερψήφισαν 100 βουλευτές και άλλοι 7 την καταψήφισαν, ενώ απείχαν κόμματα της αντιπολίτευσης που κατέχουν συνολικά 15 έδρες, ενώ 18 έδρες παραμένουν κενές μετά από την παραίτηση κόμματος της αντιπολίτευσης που μποϋκοτάρει το Κοινοβούλιο.
Δεδομένου ότι ο Μέτα εξέδωσε το διάταγμα περί ακύρωσης των εκλογών, οι λίγοι εναπομείναντες αντιπρόσωποι της αντιπολίτευσης στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αρνήθηκαν να ενεργήσουν και στις τελευταίες συνεδριάσεις παρέστησαν μόνο εκπρόσωποι του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για μία πιθανή καθαίρεση του Μέτα, ο οποίος ωστόσο επιμένει στην αναβολή των εκλογών και τον επανακαθορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής, ενώ συναντήθηκε και με την επιτετραμμένη των ΗΠΑ στην Αλβανία, χωρίς όμως να δοθούν λεπτομέρειες.
Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Μέτα, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με την Αμερικανίδα επιτετραμμένη στα Τίρανα και για τον λόγο αυτό δεν εμφανίστηκε στην προγραμματισμένη από τον ίδιο συνέντευξη τύπου, χαρακτήρισε την συνεδρίαση της Βουλής ως «ποτάμι ύβρεων και ρητορικής που δεν εξυπηρετεί την επίλυση της κρίσης και ούτε την κοινωνική ειρήνη στη χώρα».
Υποστήριξε ότι το προεδρικό διάταγμα για την ακύρωση της ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών, έχει συνταγματική νομιμοποίηση και ως στόχο την αποφυγή της αποσταθεροποιητικής διένεξης ενώ δήλωσε πως αυτό παραμένει σε ισχύ και είναι υποχρεωτικό προς εφαρμογή απ΄ όλους.
Εγγυήθηκε ότι οι Αλβανοί πολίτες θα ψηφίσουν σύντομα σε άλλη ημερομηνία, η οποία, όπως είπε, θα προκύψει από τις διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα που ήδη έχουν αρχίσει και είναι σε εξέλιξη.
Η ανακοίνωση καταλήγει με δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ενώ κάλεσε τους πολιτικούς της χώρας να συμβάλουν για την πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είχε προηγηθεί σφοδρή επίθεση εναντίον του προέδρου από τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα από το βήμα της βουλής κατηγορώντας τον ότι αποτελεί μέρος της στρατηγικής της αντιπολίτευσης για την ανακοπή των μεταρρυθμίσεων που ο ίδιος εφαρμόζει και οι οποίες θα οδηγήσουν την χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εν τω μεταξύ αργά το απόγευμα η εισαγγελία Τιράνων ανακοίνωσε ότι έκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα, άτομο υπό ανάκριση, καλώντας τον να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα την προσεχή Δευτέρα.
Ο Μπάσα εμπλέκεται από την εισαγγελία ως ύποπτος σε υπόθεση ρωσικής χρηματοδότησης με σκοπό την προβολή του ηγετικού του προφίλ στις ΗΠΑ.
Νωρίτερα ο Μπάσα επιτέθηκε στον Ράμα με σκληρές δηλώσεις, κατηγορώντας τον ότι ήρθε στην κυβέρνηση με τα χρήματα του οργανωμένου εγκλήματος και ότι από κοινού με την μαφία επιδιώκει να καταλάβει όλους τους θεσμούς της δημοκρατίας στη χώρα.