Λάδι στη φωτιά τον σχέσεων με τις ΗΠΑ ρίχνει με νέες δηλώσεις ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ξεκαθαρίζει ότι η συμφωνία για τους S-400 είναι ολοκληρωμένη και η Τουρκία θα ξεκινήσει να παραλαμβάνει σύντομα μέρη του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος.
Αν και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ενώπιον κομματικού ακροατηρίου στην Άγκυρα δεν έκρυβαν ειδήσεις, εν τούτοις έρχονται μετά την πρόωρη διακοπή εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων στις ΗΠΑ και φαίνεται να απαντούν στην επιστολή του Αμερικανού, εκτελούντα χρέη υπουργού Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, ο οποίος ζητούσε από τον ομόλογό του είτε να ακυρώσει την παραλαβή των S-400, είτε να ξεκινήσει η διαδικασία απεμπλοκής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.
Η Τουρκία έχει ήδη αγοράσει το αντιπυραυλικό ρωσικό σύστημα S-400, διαμήνυσε την Τετάρτη ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το σύστημα αυτό θα παραδοθεί τον επόμενο μήνα από τη Ρωσία, πρόσθεσε.
«Δεν λέω ότι η Τουρκία θα αγοράσει τους S-400. Λέω ότι τους έχει ήδη αγοράσει. Είναι τελειωμένη συμφωνία»
επέμεινε.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζει να επιλυθεί το πρόβλημα με τις ΗΠΑ αναφορικά με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, μέσω της διπλωματίας και πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, στα τέλη Ιουνίου.
Με τις δηλώσεις αυτές ο Ερντοάν φαίνεται ότι επιχειρεί να υποβαθμίσει τη βαρύτητα της επιστολής Σάναχαν, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το ψήφισμα που υιοθέτησε το Κογκρέσο και από την επιτάχυνση της διαδικασίας αναστολής συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από όσους ευθύνονται όταν η χώρα του αποκλειστεί από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αυτών.
Νωρίτερα, η Άγκυρα είχε διαμηνύσει, μέσω του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, πως η πρόσφατη επιστολή του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, για τα F-35 δεν αρμόζει στο συμμαχικό πνεύμα, σε μια προσπάθεια να κατεβάσει τους τόνους και να ζητήσει νέες διαβουλεύσεις.
Αργά το βράδυ το State Department ανακοίνωσε ότι στην Άγκυρα μεταβαίνει υψηλόβαθμος διπλωμάτης, συντονιστής του προγράμματος αντιτρομοκρατίας, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση PKK και της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων.