Το σενάριο-λύση μιας νέας ομάδας χωρών ως υποψήφιους αγοραστές του F-35, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, επαναπροωθεί, το αμερικανικό Πεντάγωνο, ωστόσο είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να πιστοποιηθεί αν πρόκειται για πραγματική πιθανότητα, καθώς εμφανίζεται τη στιγμή που οξύνεται η σύγκρουση με την Άγκυρα και οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον θέλουν να πείσουν για το ειλικρινές των προθέσεων και για το αξιόπιστο της απειλής υποκατάστασης της Τουρκίας ως αγοραστή και συμπαραγωγού.
Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πιθανών αγοραστών αμερικανικών μαχητικών F-35. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του αντιναυάρχου Ματίας Γουίντερ, επικεφαλής του Γραφείου του Πενταγώνου για τα F-35, σενάριο που έχει ακουστεί και στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ σχολιάστηκε, τότε, εκτενώς και στην Ελλάδα.
«Ελλάδα, Σιγκαπούρη, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία, περιλαμβάνονται στους μελλοντικούς πιθανούς αγοραστές»,
υπογράμμισε ο αντιναύαρχος, σύμφωνα με το Reuters. Ενδιαφέρον για τα εν λόγω μαχητικά έχουν εκδηλώσει επίσης η Φινλανδία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον έχει αναζωπυρώσει η πρόσφατη συμφωνία του Πενταγώνου με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, που περιλαμβάνει έκπτωση 8,8% στη μέχρι πρότινος ισχύουσα τιμή αγοράς. Προβλέπεται δε ότι οι δυνητικοί αγοραστές των F-35 θα αυξηθούν.
Ενδεχόμενη αποχώρηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα, όμως, υπονομεύει τη συμφωνία αυτή, καθώς η Άγκυρα έχει προπαραγγείλει 100 μαχητικά και συμμετέχει και στο πρόγραμμα παραγωγής. Συνεπώς η αναζήτηση νέων υποψήφιων αγοραστών είναι εκ των ων ουκ άνευ, αν θέλει η Ουάσιγκτον να πείσει για το ρεαλισμό των επιλογών της και να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι οι εναλλακτικές δεν είναι σενάρια, αλλά υπαρκτές λύσεις.
Συνεπώς είναι πρόωρο να εικάσει κανείς αν πρόκειται για πραγματικό σενάριο, ή απλά για μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα ώστε να υπαναχωρήσει για τους S-400.
Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που επικρατεί είναι το μπαράζ ενεργειών από το Κογκρέσο και το Πεντάγωνο, η αναστολή της εκπαίδευσης Τούρκων πιλότων και το ψήφισμα που υιοθετήθηκε αποτελούν προάγγελους της ενεργοποίησης των κυρώσεων που προβλέπεται στο νόμο CAATSA.