Μπροστά σε νέα δευτερογενή μεταναστευτική κρίση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία οι αιτήσεις ασύλου αυξάνονται φέτος, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ενώ οι χώρες προέλευσης διαφοροποιούνται καθιστώντας το μοντέλο εξέτασης ανεπίκαιρο και παρωχημένο, δημιουργώντας έτσι λειτουργικό κενό που χρήζει πολιτικής αντιμετώπισης.
Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, περίπου 206.500 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση ασύλου για πρώτη φορά στην ΕΕ – αύξηση 15% από την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την Funke Mediengruppe, που επικαλείται προσωρινά μηνιαία στοιχεία από χώρες της ΕΕ.
Η αύξηση οφείλεται στην εκτόξευση των προσφύγων από τη Βενεζουέλα, την Κολομβία και τα δυτικά Βαλκάνια, απ’ όπου δεν χρειάζονται visa για είσοδο στην ΕΕ.
Μετά το 2015, χρονιά που η ΕΕ υποδέχθηκε πάνω από 1 εκατομμύριο μετανάστες κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ έφθινε. Αυτό οφειλόταν εν μέρει στις προσπάθειες της Ευρώπης για μείωση της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης μιας επίμαχης συμφωνίας του 2016 για την Τουρκία.
Πρώτη ένδειξη ανακοπής της πτωτικής τάσης ήρθε τον Μάριο από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), η οποία σε έκθεση της αναφέρει ότι τον εν λόγω μήνα οι αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά 20% τον αντίστοιχο μήνα σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2018.
Η ανάλυση της Funke παρατήρησε ότι ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλλαν αιτήσεις από την χειμαζόμενη Βενεζουέλα, μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου σημείωσε άνοδο 121% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 14.257.
Οι πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα τώρα, είναι δεύτεροι στην κατάταξη (με αριθμητικά κριτήρια, μετά τους Σύρους και πάνω από το τους Αφγανούς. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ατόμων που ζητούν άσυλο από τη Συρία μειώθηκε κατά 8%, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων από το Αφγανιστάν αυξήθηκε κατά 36%.
Ο αριθμός των Κολομβιανών που ζήτησαν άσυλο αυξήθηκε σε 8.097 – αύξηση 156%.
Σε συνέντευξη με τον κ. Welt που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της Frontex, δήλωσε ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις στο μεταναστευτικό μέτωπο τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή ακτοσυνοριοφυλακή είναι υποστελεχωμένη.
“Η ΕΕ παραμένει υπό πίεση – και θα παραμείνει έτσι για τις επόμενες δεκαετίες”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής Fabrice Leggeri.
“Ως εκ τούτου, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει επίσης να συνεργαστούν στενά με τις χώρες προέλευσης για να καταστήσουν τη ζωή πιο ζωντανή στις περιοχές αυτές. Η πολιτική δεν πρέπει να περιορίζεται στην προστασία των συνόρων », είπε.