Η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων αποτελεί θέμα αυξημένου ενδιαφέροντος για την ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη, εξαιτίας του αλβανικού εθνικισμού, της μετά- Συμφωνία των Πρεσπών περίοδο στη Βόρεια Μακεδονία και της τουρκικής διείσδυση στις μουσουλμανικές τους κοινότητες. Τα Social Media ανέδειξαν εκ νέου τους προβληματισμούς τους για τα δυτικά Βαλκάνια, με αφορμή την πολιτική κρίση στην Αλβανία, λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο πλαίσιο των περιφερειακών ισορροπιών σε συνδυασμό με την παράμετρο των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας*
Το query “Βαλκάνια” (με υποερωτήματα Αλβανία, Ζόραν Ζάεφ, Τουρκία) κατέγραψε σύμφωνα με το λογισμικό PaloPro για Web & Social Listening και Analytics και με άλλα εργαλεία του Crisis Labs, 2.682 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 9- 10 Ιουνίου 2019. Ταυτόχρονα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν πλειοψηφία ουδέτερων συναισθημάτων, ακολουθούν τα αρνητικά και μετά τα θετικά συναισθήματα.
Παρά το γεγονός ότι η κοινή γνώμη και στο internet αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών, οι αναφορές των media και τα στερεότυπα περιορίζουν την αντιληπτικότητα, θέτοντας εξαναγκαστικά τις εξελίξεις σε απαρχαιωμένο γεωπολιτικό πλαίσιο, ενώ παραγνωρίζονται ή ακόμα και αγνοούνται πλήρως σύγχρονες δυναμικές και συνθήκες όπως:
- Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός NATO-Ρωσίας
- Ο γεωοικονομικός ανταγωνισμός ΗΠΑ, ΕΕ με τη Ρωσία
- Η έλλειψη πολιτικής βούλησης στην ΕΕ για την εκπλήρωση των υποσχέσεων έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία
- Η κατάρρευση της συμφωνίας επαναχάραξης συνόρων Σερβίας-Κοσόβου και η αναβίωση του σεναρίου της διπλής κυριαρχίας
- Το γεωοικονομικό δόγμα της Ανατολικής Μεσογείου
- Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τη διεθνή σκηνή και οι βαθιές θρησκευτικές και οικονομικές ρίζες που διαθέτει στα Βαλκάνια
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώθηκε σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro και τα google και twitter trends στις ακόλουθες αναφορές:
- Την επισήμανση του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ότι ο πρόεδρος της χώρας Ιλίρ Μέτα «δεν έχει θέση στο γραφείο του προέδρου», καθώς αποφάσισε να αναβάλει τις επικείμενες δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου.
- Την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος του Ιλίρ Μέτα για την αναβολή των εκλογών.
- Την προειδοποίηση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, για κατάρρευση της κυβέρνησής του, εάν δεν αρχίσουν άμεσα οι ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο του 2019.
- Την επισήμανση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών βγάλαμε από την εξίσωση της αστάθειας τη Βόρεια Μακεδονία. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αλβανία δείχνουν πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη σταθερότητα στην περιοχή και για τα εθνικά μας συμφέροντα.
- Τους σχολιασμούς για τις σχέσεις Τουρκίας και αλβανόφωνου στοιχείου στα δυτικά Βαλκάνια και για το πως επηρεάζονται τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου των ποσοτικών δεδομένων του PaloPro και των google και twitter trends δείχνει ότι ένας σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media, εξετάζει διάφορα σενάρια για την εκ νέου αναδιάταξη των δυτικών Βαλκανίων. Αναλυτικότερα:
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media συνδέει την αλβανική πολιτική κρίση και το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης στη Βόρεια Μακεδονία, με την τουρκική εξωτερική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media εντάσσει το ενδεχόμενο δημιουργίας “Μεγάλης Αλβανίας” σε τουρκικούς σχεδιασμούς, με στόχο τη εκμετάλλευση του αλβανόφωνου μουσουλμανικού πληθυσμού σε Αλβανία, Κόσοβο και Βόρεια Μακεδονία.
- Κάποιος αριθμός χρηστών του διαδικτύου αντιλαμβάνεται πως επιδιώκεται η δημιουργία ενός αλβανικού άξονα με το Κόσοβο, αλλά όχι στο πλαίσιο των φυσικών συνόρων μιας “Μεγάλης Αλβανίας”.
- Κάποιος αριθμός χρηστών του διαδικτύου θεωρεί ότι η Ε.Ε. επιδιώκει την ανάδειξη νέων ηγεσιών, για να περιοριστεί ο κυκλος της διαφθοράς που εμποδίζει την ενσωμάτωση χωρών των δυτικών Βαλκανίων στις ευρωπαϊκές δομές.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media αντιδρά αρνητικά σε κινήσεις που ενισχύουν τον αλβανικό εθνικισμό, αναφορικά με το μέλλον της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media θεωρεί ότι μια ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση των δυτικών Βαλκανίων, υπονομεύει τα δυτικά συμφέροντα και εξυπηρετεί κυρίως τα τουρκικά και σε κάποιες περιπτώσεις και τα ρωσικά συμφέροντα (σχετικά με τις κοινότητες των σέρβων ορθοδόξων χριστιανών.
- Κάποιος αριθμός χρηστών του διαδικτύου αντιλαμβάνεται τις εκλογικές αναμετρήσεις στην περιοχή των Βαλκανίων- δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα- ως προάγγελο ευρύτερων αλλαγών των πολιτικών ελίτ.
___________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
Appendix
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρηστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%