Να υπερβεί την κρίση με νομικούς τακτικισμούς και καταστολή στο εσωτερικό και με όποια στήριξη -ακόμα και σιωπηρή- μπορεί να λάβει από γείτονες, εταίρους και συμμάχους προσπαθεί ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, καθώς βρίσκεται σε συμπληγάδες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, που επιχειρεί να μπλοκάρει τις δημοτικές εκλογές και της αντιπολίτευσης που προσπαθεί να τον οδηγήσει σε παραίτηση, καταγγέλοντας ακόμα και νοθεία στις εκλογές, που επανεξελέγη με ευρεία πλειοψηφία το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Ο Έντι Ράμα σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσει τις προθέσεις του διεθνούς παράγοντα κάλεσε χθες για ενημέρωση τους όλους πρέσβεις στο γραφείο του, επιχειρηματολογώντας για το νομικό σκέλος της κατάστασης, ενώ στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι εκλαμβάνει και τη σιωπή ως αποδοχή των σχεδιασμών του, δηλαδή την καθαίρεση του προέδρου της Δημοκρατίας και την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.
Όπως αναφέρουν ελληνικά media, επικαλούμενα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, η συνάντηση του Έντι Ράμα με τους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ, διήρκεσε μιάμιση ώρα, κατά την οποία ο Αλβανός πρωθυπουργός εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους επιμένει στην προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών παρά το ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με διάταγμα τις ακύρωσε και η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι όχι μόνο θα απόσχει, αλλά θα τις εμποδίσει κιόλας.
Ο κ. Ράμα εμφανίστηκε να πιστεύει ότι η όποια ένταση ενδέχεται να προκληθεί από την αντιπολίτευση θα είναι διαχειρίσιμη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, ματαίωση δηλαδή των εκλογών, καθώς, θα δημιουργείτο επικίνδυνο για την πολιτική σταθερότητα της χώρας προηγούμενο. Κάλεσε, δε, τους διπλωμάτες να μην υιοθετήσουν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και ζήτησε την βοήθειά τους για την εκτόνωση της έντασης. «Φύγαμε με πολλά ερωτηματικά», είπε σε επικοινωνία του με το ΑΜΠΕ μέλος της διπλωματικής αντιπροσωπείας αμέσως μετά την συνάντηση.
Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας και της πολιτικής βούλησης του Ράμα να υπερβεί τα εμπόδια είναι ότι ήδη χθες η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών, έκρινε παράνομη την απόφαση του προέδρου Ιλίρ Μέτα για ακύρωση των εκλογών. Η απόφαση ελήφθη από τα προσκείμενα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα τέσσερα μέλη της επιτροπής καθώς τα άλλα τρία που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, μαζί και ο πρόεδρος αποχώρησαν, καταγγέλλοντας ότι το συγκεκριμένο όργανο δεν νομιμοποιείται να κρίνει αποφάσεις της ανωτέρας αρχής.
Ο πρωθυπουργός Ράμα, ταυτόχρονα, δρομολόγησε την διαδικασία αποπομπής από το κοινοβούλιο του προέδρου Μέτα οξύνοντας περαιτέρω την μεταξύ τους σύγκρουση και όρισε την σχετική συνεδρίαση για την Πέμπτη.
Αναφερόμενος στην σύνοδο της Πέμπτης, ο πρόεδρος της βουλής Γκραμός Ρούτσι δήλωσε:
«Η πλειοψηφία έχει τις ψήφους για να ρίξει τον Μέτα και η σιωπή από τους διεθνείς εταίρους μας, ΗΠΑ και ΕΕ είναι ένας τρόπος αποδοχής αυτής της ακραίας ψηφοφορίας στη Συνέλευση για την απομάκρυνση του σημερινού αρχηγού του κράτους. Με μια διαδικασία αστραπή θα διορισθεί ο νέος πρόεδρος ο οποίος θα εγκρίνει την ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά και θα υποστηρίξει σθεναρά τη δημιουργία νέων θεσμών στη δικαιοσύνη».
Για αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού κόμματος προκειμένου να αποφασίσει για τις εξελίξεις.
Το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και η στάση του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι επικεφαλής ενός από τα μικρότερα κόμματα, γνωρίζει ότι δεν θα επανεκλεγεί στην προεδρία και φαίνεται ότι από καιρό έχει συμμαχήσει με την αντιπολίτευση, προλειαίνοντας το έδαφος για την επόμενη μέρα του. Στο πρόσφατο παρελθόν ο Μέτα μπλόκαρε τον διορισμό υπουργού Εξωτερικών επικαλούμενος ότι δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές, αλλά στην ουσία αντέδρασε στην προσπάθεια του Ράμα να ελέγξει το ακροδεξιό μέτωπο μέσω της τοποθέτησης Αλβανού κοσοβάρικης καταγωγής σε μείζονα θέση.
Όπως όλα δείχνουν η στάση του διεθνούς παράγοντα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις, καθώς αν ο Ράμα διασφαλίσει έστω και σιωπηρή στήριξη στις πρωτοβουλίες του, τότε η αντιπολίτευση θα φανεί απομονωμένη και ότι υποκινείται από άλλα κέντρα εξουσίας.