Σε νέες βάσεις θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το πρόγραμμα μακροπρόθεσμου δανεισμού των τραπεζών, το αποκαλούμενο TLTRO’s. καθώς επιχειρεί να παρακινήσει τις τράπεζες να αυξήσουν το δανεισμό και στην ουσία επενδύει στο διαμοιρασμό του επιτοκιακού κινδύνου, έτσι ώστε η ρευστότητα να διατίθεται με πιο χαλαρούς όρους, που σημαίνει διάχυση του χρήματος σε ευρύτερη βάση.
Το TLTRO-III δεν θα έχει σταθερό επιτόκιο αλλά συνδεδομένο με το βασικό πρόγραμμα δανεισμού του Ευρωσυστήματος +0,1% (MRO’s), που βάσει των προοπτικών είναι πιθανότερο να υποχωρήσει παρά να αυξηθεί. Παράλληλα, όμως η ΕΚΤ επιμένει στα αρνητικά επιτόκια, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα κίνητρα για την παραγωγική εκμετάλλευση του χρήματος.
Ο οίκος τονίζει ότι το επιτόκιο των δανείων, αν και είναι λιγότερο γενναιόδωρο σε σχέση με το προηγούμενο TLTRO, θα είναι ελκυστικό για πολλές τράπεζες.
Σύμφωνα με το τελευταίο report της Moody’s η διατήρηση της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης προς τις τράπεζες με ευνοϊκούς όρους είναι credit positive, αξιολόγηση που βελτιώνει περαιτέρω τους όρους δανεισμού και ενισχύει την συμμετοχή των τραπεζών.
Οι τράπεζες που θα επιτυγχάνουν τους στόχους για χορηγήσεις, οι οποίοι ωστόσο δεν αναφέρονται, θα μπορούν να παίρνουν δάνεια με καλύτερο επιτόκιο, που θα είναι 10 μονάδες βάσης υψηλότερο από το μέσο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της κεντρικής τράπεζας (σήμερα ανέρχεται στο -0,40%). Συνεπώς, το κόστος χρηματοδότησης από την ΕΚΤ θα είναι -0,30%, με βάση το σημερινό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.
Η Moody’s σημειώνει ότι το νέο πλαίσιο μακροπρόθεσμων δανείων στηρίζει τη χρηματοδότηση των τραπεζών, ιδιαίτερα για τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης, τόσο σε όρους διαθεσιμότητας, καθώς διαμορφώνεται στο 30% του ύψους των επιλέξιμων δανείων τους (σύμφωνα με την ανακοίνωση της 7ης Μαρτίου) όσο και σε όρους κόστους, σε σχέση με άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τη Moody’s οι ιταλικές τράπεζες αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος ωφελούμενος από το TLTRO-III, επειδή είναι οι μεγαλύτεροι αποδέκτες της χρηματοδότησης της ΕΚΤ, με περίπου 240 δισ. ευρώ ανοιχτά δάνεια και επειδή οι συνθήκες της ιταλικής χρηματοπιστωτικής αγοράς επιδεινώθηκαν κατά το παρελθόν έτος, η πρόσβαση στις αγορές είναι ακριβότερη από ό, τι σε άλλες μεγάλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι προοδευτικά η χρήση του TLTRO από τις ιταλικές τράπεζες θα μειωθεί, καθώς οι περισσότερες τράπεζες αναπτύσσουν στρατηγικές χρηματοδότησης που εξαρτώνται λιγότερο από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, της οποίας η των καναλιών παροχής ρευστότητας της οποίας αποτελεί ένδειξη οικονομικής αδυναμίας.
Δεν είναι σαφές εάν οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα αυτή στον ίδιο βαθμό όπως και πριν. Η ΕΚΤ μπορεί να επιδιώξει πείσει έναν μεγάλο αριθμό τραπεζών να καταφύγουν στο TLTRO ως μέσο αποφυγής του στίγματος προς τις χώρες που θα το χρησιμοποιήσουν πιο έντονα.
Ο στόχος της ΕΚΤ να προωθήσει το δανεισμό των τραπεζών δεν είναι ισοβαρής, αλλά διαφοροποιείται ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και τη χώρα, καθώς επικρατούν ιδιάζουσες συνθήκες. Για παράδειγμα, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλη ανάγκη φθηνό χρήμα για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομίας, εξαιτίας του μεγάλου αποθέματος κόκκινων δανείων που διαθέτουν, σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι αρχές έχουν ενεργοποιήσει μηχανισμό συσσώρευσης αντικυκλικών κεφαλαίων στο πλαίσιο πρόνοιας ενόψει ραγδαίας αύξησης του δανεισμού.