Άμεσο κίνδυνο εκτοπισμού έως και 2 εκατομμυρίων Σύρων βλέπει ο ΟΗΕ, με χώρα πρώτης υποδοχής την Τουρκία, εφόσον η Ρωσία συνεχίσει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά της συριακής αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενη τη στρατηγική αναδίπλωση των ΗΠΑ και έλλειψη βούλησης των Ευρωπαίων για τη σταθεροποίηση της περιοχής.
Η προοπτική νέου μεγάλου μεταναστευτικού κύματος προς την Τουρκία παράγει πολυεπίπεδες συνέπειες, καθώς ενισχύει την Άγκυρα έναντι των ΗΠΑ και της ΕΕ στην απαίτηση της για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της, ενώ παράλληλα δημιουργεί δυναμική επαναδιαπραγμάτευσης με την ΕΕ, όσον αφορά στη Συμφωνία για το Προσφυγικό. Επίσης, όμως, ενισχύει τη δυνατότητα του Ταγίπ Ερντογάν να πιέσει την Αθήνα για υπαναχωρήσει σε άλλα κρίσιμα θέματα, καθώς θα διαθέτει προοδευτικά άλλοθι για την χαλάρωση των ελέγχων και αύξηση των προσφυγικών ροών.
Η κατάσταση
Ο συριακός στρατός με τη στήριξη της Ρωσίας έχει ξεκινήσει επιχείρηση για την εκδίωξη των ανταρτών από το τελευταίο τους προπύργιο στην επαρχία Ιντλίμπ με αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες μάχες εξαιτίας των οποίων δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
«Ο φόβος μας είναι ότι, αν αυτό συνεχιστεί και αν οι αριθμοί συνεχίσουν να αυξάνουν και εάν ενταθεί η σύγκρουση, ότι θα δούμε πραγματικά εκατοντάδες χιλιάδες, ένα εκατομμύριο, δύο εκατομμύρια να κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Τουρκία»,
δήλωσε ο Περιφερειακός Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ για τη Συριακή Κρίση Πάνος Μουμτζής.
Η επιχείρηση που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο επικεντρώνεται κυρίως στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ και τις γειτονικές περιοχές της Χάμα και της Λαττάκειας και πρόκειται για τις πιο σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των ανταρτών από πέρυσι το καλοκαίρι.
Ο Μουμτζής δήλωσε στο Reuters από τη Γενεύη ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και ότι η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Συρίας για την αποκλιμάκωση των μαχών πλέον ουσιαστικά δεν ισχύει.
«Παρατηρούμε μια επιχείρηση η οποία έχε ως στόχο – ή επηρεάζει—νοσοκομεία και σχολεία σε περιοχές όπου ζουν άμαχοι, σε περιοχές όπου ζουν πολίτες και σε αστικές περιοχές, κάτι που πραγματικά δεν θα πρέπει να συμβαίνει βάσει του διεθνούς δικαίου»,
τόνισε.
Οι οργανώσεις αρωγής έχουν λάβει συστάσεις να μοιράζονται τις τοποθεσίες τους με τις αντιμαχόμενες πλευρές προκειμένου να αποφύγουν να γίνουν στόχοι επιθέσεων. Όμως έπειτα από επανειλημμένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον νοσοκομείων, πολλοί εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται τις συστάσεις αυτές,
εξήγησε ο Μουμτζής.
«Αυτό που συμβαίνει είναι μια καταστροφή (…) για χάρη της ανθρωπότητας θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση»,
πρόσθεσε.
«Πριν μερικούς μήνες ζητήσαμε να διασφαλιστεί ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αυτό το ζοφερό σενάριο. Στην πραγματικότητα εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας καθώς μιλάμε», κατέληξε ο Μουμτζής.
Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση για τη συγκέντρωση 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να καλύψει το ανθρωπιστικό του έργο στη Συρία φέτος και παρά τις γενναιόδωρες δεσμεύσεις μέχρι τώρα έχει λάβει μόνο 500 εκατομμύρια δολάρια.