Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, εξελίσσεται άμεσα σε αντικείμενο σχολιασμού για τα Social Media, όπου καταγράφεται ευρύ φάσμα αντιδράσεων, τόσο σε επίπεδο εθνικών-ικιστικών αντανακλαστικών αλλά και σε δεύτερο βαθμό ανάλυσης και προοπτικής των γεγονότων.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας *
Το query “Τουρκία” (με υπό ερωτήματα Αιγαίο, κυπριακή ΑΟΖ, Θράκη) κατέγραψε σύμφωνα με το λογισμικό PaloPro για Web & Social Listening και Analytics και με άλλα εργαλεία του Crisis Labs, 1.751 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 3 – 9 Ιουνίου 2019. Ταυτόχρονα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν πλειοψηφία ουδέτερων συναισθημάτων, ακολουθούν τα αρνητικά και μετά τα θετικά συναισθήματα.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώνεται σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro και τα google και twitter trends στις ακόλουθες αναφορές:
- Το χάρτη της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πόρων του State Department που παρουσίασε στον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την περίοδο 2015 -2017, ο τότε αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμος Χοκστάιν, όπου και απεικονίζεται η υφαλοκρηπίδα που η Τουρκία διεκδικεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο χάρτης όπως αποκάλυψε ο Χοκστάιν περιλάμβανε και το σενάριο ενός προτεινόμενου αγωγού από το Ισραήλ προς την Τουρκία.
- Την προαναγγελία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η Τουρκία θα αρχίσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
- Την προειδοποίηση του αμερικανού Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις ενέργειες της Τουρκίας -σχετικά με την πρόθεσή της να ξεκινήσει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο- ως προκλητικές.
- Την επισήμανση του αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ ότι η ενίσχυση των δεσμών με τους «πραγματικούς συμμάχους» των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται στο επίκεντρο του νομοσχεδίου «EastMed Act».
Δεν είναι τυχαίο ότι την περίοδο που τα ελληνικά media και το twitter βοούσαν για τον χάρτη των τουρκικών διεκδικήσεων, η Google δεν εντοπίζει καμία δραστηριότητα αναζητήσεων στο internet, ούτε στα ελληνικά, ούτε στα αγγλικά. Αυτή ακριβώς η ειδοποιός διαφορά καθιστά το θέμα εργαλείο τουρκικής προπαγάνδας
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου των ποσοτικών δεδομένων του PaloPro δείχνει ότι η πλειοψηφία των Social Media εμφανίζεται επιφυλακτική απέναντι στις αμερικανικές προθέσεις προς την Τουρκία. Αναλυτικότερα:
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι η αναφορά για το Χάρτη της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πόρων του State Department, αναπαράχθηκε κατά κόρον στο twitter και πολλά retweets έγιναν από χρήστες με fake profiles.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media αντέδρασε επικριτικά κατά της Ουάσινγκτον με βάση την αναφορά για το Χάρτη, θεωρώντας ότι υπάρχει μυστική ατζέντα στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκία.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media εκτιμά ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, είτε με τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, είτε με το πρόγραμμα των F-35, με στόχο να την απομακρύνει από τη σφαίρα επιρροή της Ρωσίας.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών των Social Media θεωρεί ότι ένα “θερμό επεισόδιο” στην κυπριακή ΑΟΖ πολύ πιθανό, διότι οι χρήστες εμφανίζονται πεποισμένοι ότι η στρατηγική προκλήσεων και αυξανόμενης έντασης, στην οποία επενδύει ο Ταγίπ Ερντογάν αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε κάποιου είδους ξέσπασμα
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media θεωρεί ότι ο οικονομικός παράγοντας θα επηρεάσει τις αμερικανο -τουρκικές σχέσεις προς όφελος Ελλάδας και Κύπρου, αναφορικά με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εξαιτίας της συμμετοχής του αμερικάνικου ενεργειακού κολοσσού Exxon Mobil.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα στο πλαίσιο μια ευρύτερης στρατηγικής, που περιλαμβάνει την εκμετάλλευση της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης καθώς και τις μεταναστευτικές ροές ως μοχλούς άσκησης πίεσης προς την Αθήνα.
- Η ανάλυση περιεχομένου εντόπισε αναφορές από ιστοσελίδες και ιστολόγια της Θράκης για τα υψηλά ποσοστά που κατέγραψε το μειονοτικο Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης, Φιλίας (ΚΙΕΦ) στις ευρωεκλογές.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media θεωρεί το ΚΙΕΦ “κερκόπορτα” των τουρκικών συμφερόντων στη Θράκη.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών των Social Media θεωρεί ότι η ισραηλινή παράμετρος θα είναι αυτή που θα επηρεασει την πορεία των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτιμά, ότι ο αγωγός East Med εξυπηρετεί τα ισραηλινά γεωπολιτικά συμφέροντα, που επιδιώκουν ασφαλή μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
___________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
Appendix
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρηστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%