Σενάρια για σχέδια του αντιπροέδρου και υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας προκειμένου να εκδώσει διπλό νόμισμα, αντίστοιχο του σχεδίου “Βαρουφάκη”, βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, μετά την επιστολή της Κομισιόν που ενημερώνει τη Ρώμη για την έναρξη της διαδικασίας επί παραβάσει για το έλλειμμα και το χρέος.
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και γραμματέας της Λέγκας φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να εξετάζει την έκδοση μίνι ομολόγου «εσωτερικής χρήσης», με το οποίο το δημόσιο να αποπληρώνει μέρος των χρεών του προς τις ιταλικές επιχειρήσεις. Την αντίθεσή της εκφράζει η ΕΚΤ.
Έπειτα από έντονη διαμάχη μεταξύ Λέγκας και Πέντε Αστεριών και την απειλή παραίτησης του Ιταλού πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε, οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο ανακοίνωσε “εκεχειρία” και “συμφωνία κοινής λογικής” για τη συνέχιση της συγκυβέρνησης.
Όπως ανακοίνωσαν οι δύο πολιτικοί στη Ρώμη, πρωταρχικός τους στόχος είναι η μείωση της φορολογίας, αλλά και ένας εποικοδομητικός διάλογος με τις Βρυξέλλες.
Η Ρώμη επιμένει μεν ότι επιδιώκει τον διάλογο, αλλά δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να εγκρίνει νέα οικονομικά μέτρα. Πώς θα μειωθεί το δημόσιο χρέος, το οποίο φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το 133% του ΑΕΠ;
Ωστόσο, τα σχέδια αυτά έχουν απορρίψει απριόρι τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία. Η μεν ΕΚΤ ανησυχεί μήπως η έκδοση ερμηνευθεί ως «κεκαλυμμένη προσπάθεια» έκδοσης ενός παράλληλου νομίσματος, ο δε υπ. Οικονομικών επικαλείται το κυβερνητικό πρόγραμμα των συγκυβερνώντων κομμάτων που δεν προβλέπει τέτοια δυνατότητα.
Η δημοσιοποίηση των σχεδίων αυτών αναμένεται να εντείνει τις ανησυχίες των αγορών προκαλώντας νέες πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα, ενώ σε συνδυασμό με την επιστολή της Κομισιόν διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο για τη Ρώμη.
To Crisis Monitor έχει επισημάνει ότι οι χειρισμοί του Ματέο Σαλβίνι και του Λουίτζι Ντι Μάιο οδήγησαν την Ιταλία στην παγίδα της Κομισιόν, επιτρέποντας στις αγορές πλέον να ασκήσουν κατασταλτικό ρόλο έναντι σχεδίων για πολιτικές και οικονομικές συγκρούσεις, αποδυναμώνοντας εκ των πραγμάτων το διαπραγματευτικό χαρτί της Ρώμης. Η επιρροή της Ιταλίας στην ΕΕ αναμένεται, πάντως να περιοριστεί περαιτέρω μετά την αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι από την προεδρία της ΕΚΤ.