Να αμβλύνει τις εντυπώσεις επαναφέροντας τις σχέσεις Βρετανίας-Κύπρου στην προτεραία κατάσταση επιχειρεί με απαντητική του επιστολή ο υπουργός Ευρώπης της Μεγάλης Βρετανίας, Άλαν Ντάνκαν, απαντώντας σε επιστολή του προέδρου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Χρήστου Καραολή.
Η επιστολή, η οποία δημοσιοποιήθηκε, αναγνωρίζει -επαναβεβαιώνοντας την πάγια θέση της Μεγάλης Βρετανίας- τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ, αποκηρύσσει τις τουρκικές προκλήσεις και καταγγέλλει τη βία και τη στρατιωτικοποίηση και τον επιχειρούμενο εξαναγκασμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άλλη απάντηση του, ο κ. Ντάνκαν είχε περιγράψει ως «αμφισβητούμενης κυριαρχίας» την περιοχή όπου πραγματοποιεί γεωτρήσεις το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ», υιοθετώντας εν μέρει τις τουρκικές θέσεις, βάσει των οποίων η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει τα ενεργειακά στο πακέτο του Κυπριακού.
Ο Άλαν Ντάνκαν, τονίζει ότι ο ίδιος έχει θίξει το ζήτημα της διακοπής των γεωτρήσεων στον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο, όπως και, αντιστρόφως, ο Bρετανός πρέσβης στην Αγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Εν συνεχεία, ο κ. Ντάνκαν επαναλαμβάνει την πάγια βρετανική στάση περί σεβασμού του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων που βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της. Επιπλέον, τονίζει ότι προκειμένου να υπάρξουν λύσεις, πρέπει να χρησιμοποιηθεί «διάλογος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και όχι «βία, στρατιωτικοποίηση ή εξαναγκασμός». Ο κ. Ντάνκαν καταλήγει αναφερόμενος στη «μεγάλη σημασία που αποδίδει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ανθεκτική φιλία» με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η αλλαγή στάσης της Βρετανίας δημοσιοποιείται, χρονικά. αμέσως μετά την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Λονδίνο και τις επαφές που είχε με την Τερέζα Μέι καθώς και υποψηφίους πρωθυπουργούς από τους Τόρις, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποδειχθεί οποιαδήποτε αναφορά του θέματος στις συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου.