Νέα τροχιοδεικτικά βλήματα έριξε η Ουάσιγκτον κατά της Άγκυρας, ενώ Ερντογάν και Τραμπ έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν στην Οσάκα της Ιαπωνίας στο τέλος του μήνα, στο περιθώριο των G-20, για να συζητήσουν για τους S-400 και άλλα ακανθώδη ζητήματα.
Παρ’ όλα αυτά, μετά τα πρώτα, επικοινωνιακού χαρακτήρα, μηνύματα επαναπροσέγγισης και διαρροές για βελτίωση των διαύλων επικοινωνίας, οι δύο χώρες επανήλθαν σε καθεστώς αντιπαράθεσης, θολώνοντας το τοπίο ως προς την κατάσταση και τις προοπτικές των διμερών σχέσεων και του ρόλου της Τουρκίας στο πλαίσιο του NATO.
Χθες το Reuters αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να σταματήσει να υποδέχεται νέους πιλότους και προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας, που επρόκειτο να μεταβούν στη χώρα για να εκπαιδευτούν στα αεροσκάφη F-35. Το θέμα αυτό δεν διαψεύστηκε και συνεπώς ισχύει.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν έχει ακόμα αποφασιστεί επίσημα αν θα σταματήσει η εκπαίδευση των τεσσάρων χειριστών και άλλων τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στη Luke Air Force Base στην Αριζόνα. Το μέτρο αυτό πάντως εξετάζεται σοβαρά. Στη βάση σταθμεύουν οι τέσσερις Τούρκοι πιλότοι, άλλοι δύο Τούρκοι ιπτάμενοι σε ρόλο εκπαιδευτών και 20 Τούρκοι συντηρητές που εκπαιδεύονται, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.
Ο πρόλογος
Πριν από αυτό είχε προηγηθεί η επίσκεψη κλιμακίου υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων, προεξέχοντος του υφυπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο και δηλώσεις της υπεύθυνης διπλωμάτη για την περιοχή, που διαμήνυαν στην Τουρκία ότι οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται, οι τουρκικές ενέργειες δεν θα γίνουν ανεκτές και πως το ζήτημα της εξαίρεσης από τις κυρώσεις για την αγορά των S-400, μέσω πολιτικής απόφασης του Τραμπ, είναι μάλλον απίθανο.
Στο μπαράζ των προειδοποιήσεων από τις ΗΠΑ προστίθεται η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Άμυνας στην Ουάσιγκτον, όπου τέθηκε και αναλύθηκε διεξοδικά το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς επίσης και οι διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εμβάθυνση του “στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ”
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί και αρκετά θέματα που μιλούν για τη λειτουργία στρατιωτικής επιτροπής για τα F-35 και τους S-400, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν και οι προσωπικές επαφές Τραμπ-Ερντογάν.
Ωστόσο, οι ενδείξεις επιδείνωσης είναι σαφώς περισσότερες και εντονότερες, καταδεικνύοντας την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές και σκιαγραφώντας σε μεγάλο βαθμό, από τη διάσταση πράξεων-δηλώσεων τα παιχνίδια επικοινωνιακής προπαγάνδας.
Μετά απ’ όλα αυτά, ο Ταγίπ Ερντογάν σηκώνει το γάντι και επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηριζοντας ότι το νέο τουρκικό γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο προστατεύεται από φρεγάτες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
ΟΙ δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, βέβαια, έχουν πολλαπλή χρησιμότητα, καθώς κυρίως στοχεύουν στο εσωτερικό, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα προεκλογική εκστρατεία για τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και παράλληλα επιχειρεί να ανακτήσει τη συσπείρωση στο πρόσωπό του μετά τα εσωκομματικά πυρά, που ακολούθησαν την ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Εκλογές, αμφισβήτηση… γεωτρύπανα
Την ίδια ώρα στα μέσα Ιουνίου αναμένεται η Τουρκία να στείλει το δεύτερο γεωτρύπανο της στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη νέα γεώτρηση, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.
Ο Ντονμέζ είχε τονίσει ότι η γεώτρηση του Πορθητή στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται στο Finike 1 όπως έχει προγραμματιστεί, σημειώνοντας ότι συνεχίζονται οι εργασίες για την τεχνολογική ανάπτυξη του δεύτερου γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο μέσα στον Ιούνιο θα σταλεί στην περιοχή που θα ξεκινήσει τις εργασίες του και τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο για την νέα γεώτρηση.
«Έτσι στην ανατολική Μεσόγειο θα κυματίζει η σημαία μας στους δύο γίγαντες, τον Πορθητή και το Γιαβούζ. Όπως έχουμε πει πάντοτε, στις εργασίες έρευνας και γεώτρησής μας έχουμε δώσει προτεραιότητα στην προστασία των δικαιωμάτων της χώρας μας και της “τδβκ”. Ως Τουρκία είμασταν πάντοτε υπέρ της λύσης στην Κύπρο και την Μεσόγειο και είμαστε οι πιο σημαντικοί υποστηρικτές του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας», ανέφερε.