Την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου κεντρικού σχεδιασμού και διαμόρφωσης των πολιτικών ισορροπιών για την προώθηση του γεωοικονομικού δόγματος της Ανατολικής Μεσογείου, σηματοδοτεί ο διορισμός του David Schenker ως υφυπουργού Εξωτερικών για την Εγγύς Ανατολή.
Ο διορισμός του έγινε σε μια περίοδο που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να “σφίξει” περαιτέρω τον “κλοιό” απομόνωσης του Ιράν και να προωθήσει σχέδιο για συμφωνία στην ισραηλινό – παλαιστινιακή διένεξη..
Στο χαρτοφυλάκιο του νέου υπουργού περιλαμβάνονταιΚύπρος, Αίγυπτος, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, τα παλαιστινιακά εδάφη, η Συρία και η Τουρκία.
Οι χώρες αυτές διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη και εδραίωση του νέου γεωοικονομικού-ενεργειακού δόγματος, καθώς εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα στη χάραξη και τροφοδοσία του East Med, οποίος αποτελεί βασικό σκέλος του Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου της Ευρώπης.
Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών διαθέτει πολυετή εμπειρία στο συγκεκριμένο πεδίο, καθώς -εκτός των άλλων- θήτευσε ως ως διευθυντής του τομέα Περιοχής Λεβάντες στο Γραφείο του υπουργού Άμυνας, επί διακυβέρνησης του Τζορτζ Μπους του νεότερου. Ο Schenker, έχει λάβει σαφείς θέσεις και στο παλαιστινιακό, γεγονός που τον καθιστά αποδεκτό και από τον πλέον ισχυρό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, το Ισραήλ, καθώς σε συνέντευξη που έδωσε στην ισραηλινή εφημερίδα The Algemeiner τον Απρίλιο του 2017, αναφέρθηκε στις σήραγγες της Χεζμπολάχ κάτω από τα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, ως απειλή, για την ασφάλεια της περιοχής.
Ο διορισμός του Schenker, o οποίος είναι επιστημονικό μέλος του γνωστού The Washington Institute For Near East Policy, φαίνεται ότι εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για πιο προσεκτική και κοντινή παρακολούθηση της περιοχής, καθώς ο κλοιός στο Ιράν σφίγγει και η κινητικότητα μεταξύ συμμάχων και αντιπάλων αυξάνεται, σε τέτοιο βαθμό που απαιτείται η ανάθεση του χαρτοφυλακίου, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο μηχανισμός καταγραφής και να διευρυνθούν οι δυνατότητες ανάλυσης των δεδομένων που συλλέγονται.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι το Ιράν, υπό καθεστώς αυξανόμενης πίεσης, εφαρμόζει στρατηγική αύξησης της επιρροής στην κυβέρνηση του Ιράκ, όπως φαίνεται άλλωστε από τη συμφωνία της Βαγδάτης με τη Μόσχα για την αγορά S-400. Αξίζει να επισημανθεί ότι και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και ο διορισμός νέου πρέσβη στο Ιράκ, του Matthew Teuller, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας τον περασμένο μήνα.
Η θέση του υφυπουργού Εξωτερικών ήταν κενή από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την αμερικανική προεδρία, καθώς ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον επέδειξε διστακτικότητα σε διορισμούς στελεχών ανώτατων βαθμίδων, σε αντίθεση με τον διάδοχό του Μάικ Πομπέο. Το Ιράκ δεν αποτελούσε άμεση αμερικανική προτεραιότητα κατά την περίοδο του Τίλερσον με αποτέλεσμα αξιωματούχοι κατώτερων βαθμίδων να επηρεάζουν τη διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής προς τη Βαγδάτη.