Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Βασιλιά Φίλιππο έλαβε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, ανοίγοντας έτσι και επίσημα των κύκλο διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, στην οποία όπως όλα δείχνουν συμμετάσχουν ή θα στηρίξουν οι Podemos.
Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, όντας ήδη πρωθυπουργός της απερχόμενης κυβέρνησης, έλαβε την εντολή από τον βασιλιά Φίλιππο της Ισπανία να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου. Ωστόσο, θα απαιτηθούν νέες ισορροπίες, συμφωνίες και συναινέσεις, καθώς οι εκλογές προκάλεσαν ευρείες ανακατατάξεις. Επίσης, στην Ισπανία το πολιτικό σκηνικό είναι αρκετά πιο περίπλοκο καθώς στις εθνικές εκλογές συμμετέχουν και τοπικά εθνικιστικά κόμματα που προωθούν ανεξάρτητη και πολλές φορές αποσχιστική ατζέντα.
Ο Σάντσεθ θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή σταθερότητα, αν και οξύμωρο, κάτι τέτοιο είναι πιο εύκολα επιτεύξιμο με μια κυβέρνηση μειοψηφίας, που αναζητά ad hoc συμμάχους, παρά μέσω μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τους Podemos, που θα αναγκάσουν τους Σοσιαλιστές να υιοθετήσουν στοιχεία που προκαλούν εντάσεις με την ΕΕ στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα.
Ο βασιλιάς «πρότεινε τον Πέδρο Σάντσεθ ως υποψήφιο για την προεδρία της κυβέρνησης» και του ανέθεσε να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για να ορκιστεί πρωθυπουργός, ανέφερε η πρόεδρος του κοινοβουλίου Μερτίσελ Μπατέτ, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.
Ο βασιλιάς είχε συναντήσεις από χθες με εκπροσώπους των κυριότερων πολιτικών κομμάτων και τέλος με την Μπατέτ, στην οποία ανακοίνωσε την απόφασή του.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) κέρδισε τις εκλογές τον Απρίλιο, χωρίς όμως να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές ισορροπίες στο Κοινοβούλιο, η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σάντσεθ φαίνεται μονόδρομος. Θα χρειαστεί 176 ψήφους, σε σύνολο 350 εδρών. Αν δεν φτάσει αυτό το όριο, δεδομένου ότι οι Σοσιαλιστές έχουν μόνο 123 βουλευτές, μέσα σε δύο ημέρες θα οργανωθεί και δεύτερος γύρος, όπου του αρκεί απλή πλειοψηφία.
Ο Σάντσεθ θα χρειαστεί πάντως να διαπραγματευτεί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, σε ένα κατακερματισμένο σκηνικό: 17 κόμματα έχουν αναδείξει εκπροσώπους στο κοινοβούλιο. Από τη δεξιά πτέρυγα, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), οι φιλελεύθεροι Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox, αποκλείουν το ενδεχόμενο να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Ο συνασπισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς Unidas Podemos, που έχει 42 βουλευτές, φέρεται διατεθειμένος να τον στηρίξει, αλλά ζητά σε αντάλλαγμα να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.
«Το πιο λογικό θα ήταν να υπάρξει στην Ισπανία μια κυβέρνηση ενός προοδευτικού συνασπισμού που θα εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.
To PSOE, που θα προτιμούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και να αναζητά συμμάχους ανά περίπτωση, θα επιδιώξει επίσης τη στήριξη πολλών μικρότερων, τοπικών κομμάτων, όχι όμως των αυτονομιστών Καταλανών ή των Βάσκων, ώστε να μην κατηγορηθεί από τη δεξιά ότι κάνει παραχωρήσεις.