Ανέτοιμη να εγκρίνει δεχθεί την πρόταση της Κομισιόν για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο, εμφανίζεται η Άγκελα Μέρξελ, σύμφωνα με γερμανικά media, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο ενδοκυβερνητικών τριβών, καθώς ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Μάκλ Ροτ, εγκαλεί τους Χριστιανοδημοκράτες για επικίνδυνη υπαναχώρηση, έναντι των υπεσχεμένων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η καγκελάριος Μέρκελ, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, κατέστησε σαφές ότι μια σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί από γερμανικής πλευράς το νωρίτερο τον Οκτώβριο.
«Λυπούμαι πολύ για το γεγονός ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) απορρίπτει αυτό που είχε υποσχεθεί πριν από έναν χρόνο, να ξεκινήσουν τον Ιούνιο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία»,
δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ (SPD) προς τη Sueddeutsche Zeitung και προσθέτει ότι οι δύο χώρες έχουν «κάνει τα μαθήματά τους». Με το βλέμμα «στη δική μας ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής είναι απαραίτητο να παραμείνουμε αξιόπιστοι και να στείλουμε θετικά μηνύματα. Όλα τα άλλα θα αποτελούσαν απροσεξία από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής, τόνισε ο Γερμανός υφυπουργός.
Χθες πάντως, το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε, με τις ψήφους όλων των κομμάτων εκτός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και της Αριστεράς, το Πρωτόκολλο Εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υιοθετώντας την εισήγηση της κυβέρνησης, η οποία δήλωσε πεπεισμένη ότι η ένταξη της χώρας «θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο».
Οι εξελίξεις, που είχαν προαναγγελθεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο, ανάγκασαν τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, να εκπέμψει σήμα κινδύνου, προειδοποιώντας για σοβαρό ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της χώρας (σσ πτώση της κυβέρνησης) εφόσον δεν ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Αντίστοιχα και ενδεχομένως μεγαλύτερης κλίμακας προβλήματα αντιμετωπίζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, με την αντιπολίτευση να μποϋκοτάρει το Κοινοβούλιο και να διοργανώνει βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ο Ράμα συχνά προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες έναντι της ελληνικής μειονότητας και σε δηλώσεις που αφυπνίζουν τον αλβανικό υπερεθνικισμό σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει γύρω από το πρόσωπό του.
Όπως προειδοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ οι καθυστερήσεις δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της ρωσικής προπαγάνδας. Επίσης, ενδεχόμενη νέα διάψευση της ευρωπαϊκής προοπτικής θα μπορούσε να έχει ακόμα ευρύτερες επιπλοκές, ενώ η εικόνα μιας απρόσιτης και αμυντικής Ευρώπης δεν ευνοεί την προσπάθεια περιορισμού και της τουρκικής επιρροής στην περιοχή.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν έχει δώσει το πράσινο φως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από πέρυσι, μετά την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο Γαλλία και Γερμανία μπλόκαραν και τότε τη διαδικασία, μεταθέτοντάς την για ένα έτος.