Οι διορισμοί στο Δημόσιο και στη Βουλή των Ελλήνων τέσσερις εβδομάδες πριν τη διενέργεια των εκλογών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν την αντίδραση της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης και δη των Social Media, που την ερμηνεύουν στο πλαίσιο πολιτικών κριτηρίων και κοινωνικού αντίκτυπου.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας *
Το query “Διορισμοί Δημοσίου” κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο, σύμφωνα με το λογισμικό PaloPro για Web & Social Listening και Analytics και με άλλα εργαλεία του Crisis Labs, 6.238 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 3 – 7 Ιουνίου 2019. Ταυτόχρονα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν πλειοψηφία αρνητικών συναισθημάτων, ακολουθούν τα ουδέτερα και στο τέλος μικρός αριθμός θετικών συναισθημάτων. Επίσης, τα ποσοτικά δεδομένα εμφανίζουν το Twitter ως κυρίαρχο κανάλι αναφορών το οποίο καθορίζει και τις τάσεις του διαδικτύου για το υπό εξέταση query.
Political Evaluation: Το ζήτημα των διορισμών ημετέρων στη Βουλή, αν και δεν είναι καινοφανές, είναι η πρώτη φορά στην οποία εμπλέκονται άμεσα προβεβλημένα στελέχη της Αριστεράς και συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς κατατάσσεται στα σκάνδαλα. Ως εκ τούτου πλήττει καίρια το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, που ήταν εξ αρχής ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας. Χρονικά, αντιμετωπίστηκα νωχελικά, ενοχικά και με χαμηλούς τόνους από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να επικρατήσει εύκολα η άποψη και θέση της Νέας Δημοκρατίας, καίγοντας αφειδώς πολιτικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η απόφαση του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής να παγώσουν τους διορισμούς/μετατάξεις, υποπροβλήθηκε, ενώ η απόφαση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου να μην είναι υποψήφια έγινε δεκτή σε μέρος της κοινής γνώμης ως ορθή πολιτικά κίνηση, αλλά σε άλλους ως παραδοχή ενοχής και ως εκ τούτου επιβεβαίωση απώλειας του ηθικού πλεονεκτήματος.
Damage Control: Η προσωποποίηση των ευθυνών συμβάλλει στην αποδυνάμωση του θέματος, ωστόσο η μικρή περίοδος που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές και η συνεχιζόμενη πολιτική εκμετάλλευση και προβολή του θέματος, είναι δύσκολο να επιτρέψει το διαχωρισμό του προσωπικού από το κομματικό/παραταξιακό. Ενδεχόμενη ανταπάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με διορισμούς ημετέρων άλλων κομμάτων δεν αναμένεται να συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος, αλλά θα επιτείνει τη δυσοσμία στο πολιτικό σύστημα, στρέφοντας ενδεχομένως κόσμο σε αντισυστημικά και αντιδημοκρατικά κόμματα.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση περίοδο σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro και τα google και twitter trends, επικεντρώνονται στις ακόλουθες αναφορές:
- Το συγνώμη της Γ’ αντιπροέδρου της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου στο ΣΥΡΙΖΑ, και η απόφασή της να μη συμμετέχει στις εκλογές, με αφορμή τη μετάταξη της κόρης της στη Βουλή από άλλη υπηρεσία του Δημοσίου.
- Τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ότι πρόκειται για μετατάξεις υπαλλήλων του Δημοσίου και όχι για διορισμούς στη Βουλή.
- Τους μόνιμους διορισμούς 10.500 εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
- Η δήλωση του Τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά ότι “κάθε παράνομος διορισμός εκτός ΑΣΕΠ, κάθε αξιολόγηση διευθυντικών στελεχών και κάθε παρέμβαση στη Δημόσια Διοίκηση από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου θα ελεγχθεί».
- Η δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου για διορισμούς στο ΥΠΕΞ ότι “η κυβέρνηση, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, και λίγο πριν αποχωρήσει, φέρνει ρυθμίσεις-τακτοποιήσεις, που αφορούν ακόμη και την εσωτερική λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών και της διπλωματικής υπηρεσίας»
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου των ποσοτικών δεδομένων του PaloPro δείχνει ότι η πλειοψηφία των χρηστών των Social Media επικρίνει τους διορισμούς λιγο πριν τις εκλογές εξαιτίας του ενδεχόμενης κυβερνητικής αλλαγής, καθώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καθώς και οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν με διαφορά πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία. Αναλυτικότερα:
- O μεγαλύτερος αριθμός χρηστών Social Media αξιολογεί τους διορισμούς στο Δημόσιο κυρίως με κοινωνικό-πολιτικά κριτήρια και τους εντάσσει μέσα στο ευρύτερο πακέτο κυβερνητικών παροχών με στόχο την προσέλκυση ψήφων ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media αντιδράει στη διόγκωση του Δημοσίου, καθώς θεωρεί ότι τα χρέη του Δημοσίου οδήγησαν την Ελλάδα στα μνημόνια και την πολιτική λιτότητας.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί τους διορισμούς στο Δημόσιο ως διαχρονική παθογένεια του πολιτικού συστήματος και επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
- Οι διορισμοί στη Βουλή, σύμφωνα με σημαντικό αριθμό χρηστών των Social Media, θεωρούνται προνομιακοί εξαιτίας υψηλού μισθολογίου και ως εκ τούτου ενεργοποιούνται κοινωνικά αντανακλαστικά και ο ανταγωνισμός των τάξεων. Τα Social Media εκτός από τα αρνητικά σχόλια στο πρόσωπο του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, δεν αφήνουν στο απυρόβλητο και κάποιους προκατόχους του.
- Ικανός αριθμός χρηστών των Social Media θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία ενδέχεται να επανεξετάσει τους διορισμούς αν γίνει κυβέρνηση, να εφαρμόσει τις προτάσεις της έκθεση της Κομισιόν για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1.550 άτομα, και να εξετάσει περαιτέρω μειώσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media αντιμετωπίζει με επικριτικό και ενίοτε σκωπτικό τρόπο την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Γ’ αντιπρόεδρο της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου για τη μετάταξη της κόρης της.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media τείνει να υιοθετεί μια φιλελεύθερη προσέγγιση αναφορικά με τους διορισμούς στο Δημόσιο, αναπαράγοντας tweets κάποιων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, τους οποίους τα ποσοτικά δεδομένα του PaloPro αναδεικνύουν ως influencers του διαδικτύου.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών των Social Media θεωρεί ότι με τους διορισμούς στη Βουλή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χάνει το ηθικό της πλεονέκτημα, που είχε πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
- Κάποιοι χρήστες των Social Media εκτιμούν ότι οι διορισμοί στο δημόσιο οφείλονται κυρίως σε πασοκογενείς δυνάμεις που ενσωματωθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους θεωρούν εκφραστές της μνημονιακής εποχής.
- Κάποιοι χρήστες των Social Media θεωρούν ότι ο διορισμοί στο Δημόσιο χρεώνονται αποκλειστικά σε υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και στον Πρόεδρος της Βουλής, με αποτέλεσμα να πλήττουν το επικοινωνιακό προφίλ τους ενόψει εκλογών, εμφανίζοντας τους ως εξιλαστήρια θύματα.
___________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
Appendix
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρηστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%