Σκηνικό μάχης έχει διαμορφωθεί ήδη στις Βρυξέλλες, καθώς σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινήσει διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Ιταλίας, για το έλλειμμα, ενώ το ΔΝΤ σε έκθεσή του χαρακτηρίζει κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης το υπερβολικά υψηλό χρέος της Ιταλίας, διαμορφώνοντας έτσι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο μείγμα που προκαλεί ανησυχία στις αγορές.
Το μπαράζ αρνητικών στοιχείων για την Ιταλία έρχεται μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της “συμφωνίας κοινής λογικής” μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, αφού ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε απειλήσει με παραίτηση, λόγω των τριβών στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Με τις διεργασίες για την επιλογή νέου προέδρου της Κομισιόν σε εξέλιξη, η πίεση που ασκείται στη Ρώμη εκτιμάται ότι θα παίξει ρόλο στη στάση και τις πολιτικές επιλογές του πρωθυπουργού τις επόμενες εβδομάδες, καθώς και στον ορισμό των νέων επιτρόπων. Με δεδομένη, μάλιστα, την αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι από την προεδρία της ΕΚΤ, η κατάσταση για την Ιταλία φαίνεται ότι θα μπορούσε να επιδεινωθεί άρδην, αν δεν εξασφαλίσει συμμαχίες στις Βρυξέλλες.
Στην επιστολή η Κομισιόν θα δηλώνει, σύμφωνα με προσχέδιο της επιστολής που επικαλείται η ιταλική εφημερίδα, πώς η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί η Ρώμη στερείται σύνεσης και θα μπορούσε να εκθέσει την οικονομίας της χώρας σε αιφνίδια απώλεια αξιοπιστίας.
Η ιταλική κυβέρνηση έχει αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες κοινωνική πρόνοιας σε μία προσπάθεια να τονώσει την οικονομία της χώρας.
Η Κομισιόν, σύμφωνα με τη La Repubblica, θα ζητήσει από τη Ρώμη να κάνει περικοπές ύψους 3-4 δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό της, ώστε να αποφύγει ενδεχόμενες κυρώσεις, χωρίς βέβαια να διασαφηνίζεται εάν πηγή προέλευσης αυτής της συγκεκριμένης πληροφορίας είναι το προσχέδιο της επιστολής.
Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του χαρακτηρίζει το χρέος της Ιταλίας μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης, μαζί με τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και το ενδεχόμενο ενός «σκληρού» Brexit.
Όπως σημείωσε η συγκεκριμένη πηγή, το ΔΝΤ θα πει στην ΕΕ πως το χρέος της Ιταλίας συνιστά δυνητικά μεγάλη παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, ενώ, σε ό,τι αφορά το Brexit, θα τονίζει πως δεν έχουν ακόμα προετοιμαστεί όλοι οι τομείς της οικονομίας για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πρόκειται να παρουσιάσει στις 13 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο την έκθεση επί του άρθρου IV για την ευρωζώνη, σημείωσε η πηγή, προσθέτοντας πως τα βασικά ζητήματα έχουν ήδη συζητηθεί με τους εκπροσώπους της ευρωζώνης.