Η δημοσιοποίηση της έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων, προκάλεσε την άμεση και δυναμική εμπλοκή των χρηστών στα Social Media, που εκφραζουν προβληματισμούς για την πορεία της οικονομίας καθώς για και τις επιπτώσεις της ενδεχόμενης κυβερνητικης αλλαγής.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας *
Το query “Έκθεση Κομισιόν” κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο, σύμφωνα με το λογισμικό PaloPro για Web & Social Listening και Analytics και με άλλα εργαλεία του Crisis Labs, 1.797 συνολικές αναφορές για σήμερα 5 Ιουνίου 2019. Ταυτόχρονα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν προβάδισμα ουδέτερων έναντι αρνητικών, ενώ δεν εντοπίζεται αριθμός θετικών συναισθημάτων.
Auditor’s note and Forensic Evaluation Η έρευνα διεξήχθη σε πραγματικό χρόνο, μετά τη δημοσίευση της έρευνας της Κομισιόν, ενώ ακολουθεί και η real time καταγραφή των εξελίξεων στο twitter. Η δραστηριοποίηση trolls είναι περιορισμένη, ενώ καταγράφονται και αρκετά bots. Η ένταση καθορίζεται από τα media, ενώ είναι εξαιρετικά περιορισμένη η συμμετοχή influencers στη δημιουργία τάσης, λόγω της εξειδίκευσης του αντικειμένου.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο, σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro και τα trends google και twitter, επικεντρώνεται στις ακόλουθες αναφορές:
- Την έκθεση της Κομισιόν που επισημαίνει κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και ότι το κόστος των παροχών της κυβέρνησης μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 6 δισ. ευρώ τη διετία 2019 -2020.
- Την ανησυχία που εξέφρασε στη συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
- Τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι θα ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών με την επίκληση της οικονομίας ως μείζον εθνικό θέμα, ώστε να μην διαταραχθεί η πορεία εξόδου από την κρίση.
- Τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1.550 άτομα, που ζητά η Κομισιόν.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου των ποσοτικών δεδομένων του PaloPro δείχνει, ότι το σύνολο χρηστών Social Media εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την πορεία της οικονομίας καθώς και για τη διατήρηση των κυβερνητικών παροχών. Αναλυτικότερα:
- H ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι σημαντικός αριθμός χρηστών Social Media επικρίνει τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, αναδεικνύοντας φιλελευθερα αντανακλαστικά.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών των Social Media εκφράζει ανησυχία για την τύχη των παροχών, όπως οι 120 δόσεις και η μείωση ΦΠΑ, στο ενδεχόμενο κυβερνητικής αλλαγής, θεωρώντας ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία.
- Κάποιος αριθμός χρηστών Social Media εκτιμάει ότι ενδέχεται να μετατοπιστεί η προεκλογική αντιπαράθεση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στο πεδίο της οικονομίας. Θεωρεί ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν θα αλλάξει τα μέχρι στιγμής δεδομένα της προεκλογικής ατζέντας, κυριάρχησαν τα εθνικά θέματα.
- Κάποιος αριθμός χρηστών Social Media εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την επίκληση της οικονομίας ως μείζον εθνικό θέμα για διενέργεια πρόωρων εκλογών, επιχειρεί να παγιδεύσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
- Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει σημαντικό αριθμό χρηστών Social Media να εκφέρει την άποψη, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις και αύξησε τους δημόσιους υπαλλήλους για προεκλογικούς λόγους.
- Ικανός αριθμός χρηστών Social Media πιστεύει ότι μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1.550 άτομα όπως προτείνει η Κομισιόν, είναι αναγκαία καθώς θα περιορίσει κρατικές δαπάνες.
- Σημαντικός αριθμός χρηστών των Social Media θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη φιλελεύθερο και πιστεύει πως αν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, ενδέχεται να ακυρώσει τις παροχές Τσίπρα και να εφαρμόσει την έκθεση της Κομισιόν.
- Κάποιος αριθμός χρηστών Social Media θεωρεί ότι αν γίνει η Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση, θα πρέπει να έχει ευρεία συναίνεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για να εφαρμόσει δημοσιονομικα μέτρα που ενδέχεται να προκαλέσουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και να οδηγήσουν σε κρίση.
- Ικανός αριθμός χρηστών ανησυχεί ότι στην περίπτωση που εκλεγεί ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτικής της καθώς θα πρέπει να εφαρμόσει επιπονες μεταρρυθμίσεις.
___________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
Appendix
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρηστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%