Στη μετά Brexit εποχή και στον διάδοχο της Τερέζα Μέι εστίασε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσημη επίσκεψή στη Μεγάλη Βρετανία, επιχειρώντας να “προπαγανδίσει” μια “καταπληκτική” διμερή συμφωνία εμπορίου, χρησιμοποιώντας τις συναντήσεις του με τη Βασίλισσα και επιχειρηματίες από τις δύο χώρες μοχλούς πίεσης προς τον νέο πρωθυπουργό, που θα προέρχεται από τους Τόρις.
Στην πραγματικότητα ο Ντόναλντ Τραμπ πήγε στη Μεγάλη Βρετανία αναζητώντας σύμμαχο στη μάχη κατά της ΕΕ και της Κίνας, έτσι ώστε να μπορέσει να ενισχύσει το αμερικανικό μέτωπο. Ωστόσο, αν και η Μέι έδειξε διάθεση προσέγγισης, οι σύνθετες ισορροπίες εντός των Τόιρις και οι οριακές πλειοψηφίες στη Βουλή των Κοινοτήτων δύσκολα θα επιτρέψουν μια τέτοια μεταστροφή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, ακόμα και μετά το Brexit.
H συνέντευξη Τύπου των Τερέζα Μέι και Ντόναλντ Τραμπ τα είχε όλα: αμοιβαίες φιλοφρονήσεις, αλλά και αναγνώριση διαφωνιών, δεσμεύσεις για μία «καταπληκτική» συμφωνία εμπορίου και αναφορές στους κοινούς στόχους και την ιδιαίτερη σχέση των δύο χωρών.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου αναγνωρίζοντας ότι «ορισμένες φορές έχουμε διαφορές στο πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες», επισημαίνοντας όμως ότι
«οι δύο χώρες μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη για την πηγή των προβλημάτων και τους στόχους, που πρέπει να επιτευχθούν».
Η τοποθέτηση αυτή αν και είναι προφανές, στρέφεται κατά της ΕΕ, την οποία εμμέσως χαρακτηρίζει πηγή των προβλημάτων, με τη Μέι να διαφοροποιεί όμως απριόρι τη στάση της, ξεκαθαρίζοντας ότι προσεγγίζει διαφορετικά τις λύσεις.
Τέτοιες δηλώσεις αποτελούν, συνήθως, κινήσεις καλής θέλησης και εντάσσονται στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και απόδειξης ισχυρής πολιτικής βούλησης. Η χρονική στιγμή που επελέγη για τη διατύπωση αυτή, μάλιστα, δεν είναι τυχαία, καθώς η Μέι, ως μετριοπαθής, είχε απορρίψει παλαιότερη πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για hard Brexit, αλλά τώρα εμφανίζεται πιο δεκτική, προλειαίνοντας το έδαφος για τον διάδοχό της και στέλνοντας μήνυμα στην ΕΕ, που απορρίπτει κάθε επαναδιαπραγμάτευση.
Όπως εξήγησε ένα από τα θέματα, στα οποία καταγράφονται σημαντικές διαφορές είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η κ. Μέι έκανε αναφορά στο ζήτημα της επιδείνωσης των σχέσεων του Ιράν με τη Δύση, σημειώνοντας πως η θέση των δύο χωρών απέναντι στην Τεχεράνη είναι ενιαία, αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει ο,τι είναι δυνατόν να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως η Βρετανία είναι έτοιμη να στηρίξει τις ΗΠΑ σε αυτό το μέτωπο.
Το ενδιαφέρον όμως των περισσότερων στρέφεται στο εμπορικό πεδίο και στην προοπτική συμφωνίας μετά την έξοδο της Βρετανίας από την κοινότητα. «Και οι δύο πλευρές παραμένουμε δεσμευμένες σε μία φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μετά την αποχώρησή μας από την Ε.Ε.» διαβεβαίωσε η Μέι.
Από την πλευρά του και ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε πως είναι βέβαιος πως
«θα έχουμε μία καταπληκτική εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία»,
αλλά και επιβεβαίωσε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), όπως και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με την οικονομία θα είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
O Nτόναλντ Τραμπ σχολίασε πως η πρωθυπουργός πρέπει να πιστωθεί πολλά στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, κρίνοντας ότι έκανε πολύ καλή δουλειά. Η ίδια τόνισε:
«Ο πρόεδρος Τραμπ μου πρότεινε να μηνύσω την Ε.Ε. Εγώ διαπραγματεύθηκα και πέτυχα μία καλή συμφωνία για το Brexit».
Η παραδοχή του Τραμπ ότι η Μέι πέτυχε “καλή συμφωνία” για το Brexit και η διευκρίνηση της Μέι ότι δεν ευθυγραμμίστηκε με τις προτάσεις του, αποτελούν επίσης μια ακόμη κίνηση, αυτή τη φορά από την πλευρά του προέδρου των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ωστόσο, η δυναμική που αναπτύσσεται τις τελευταίες εβδομάδες και η προοπτική ανάδειξης του εκκεντρικού Μπόρις Τζόνσον, ως νέου πρωθυπουργού, επί του προσώπου του οποίου είχε εκφραστεί θετικά ο Ντόναλντ Τραμπ, στην προηγούμενη -επεισοδιακή- επίσκεψή του.
Οι σχέσεις με Κίνα… Huawei
Οι δύο πλευρές αναγνώρισαν πως έχουν διαφορετική στάση απέναντι στον κινεζικό κολοσσού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, Huawei. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα καταφέρουν να επιλύσουν τις διαφορές τους, απορρίπτοντας ότι το θέμα μπορεί να προκαλέσει “έμφραγμα” στις υπηρεσίες πληροφοριών. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο είπε χαρακτηριστικά:
«Όχι, δεν πρόκειται να σταματήσει η ανταλλαγή πληροφοριών, γιατί θα έχουμε μία πλήρη συμφωνία για τη Huawei και για όλα τα υπόλοιπα».
Η διατύπωση αυτή, βέβαια, δεν θέτει εκτός κάδρου το “έμφραγμα”, αλλά δηλώνει ισχυρή πολιτική βούληση για την επίτευξη συμφωνίας, διατηρώντας ωστόσο την απειλή αυτή πάνω στο τραπέζι.
Πρόσθεσε δε πως «έχουμε μία καταπληκτική σχέση και μπορούμε πάντα να ξεπερνούμε τις διαφορές μας».