Στρατιωτικές ασκήσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο της προώθησης του νέου γεωοικοινομικού δόγματος της Ανατολικής Μεσογείου, ολοκλήρωσαν Κύπρος και Ισραήλ, σε αέρα, θάλασσα και στεριά, με ιδιαίτερα ρεαλιστικά σενάρια, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία.
Η εκτέλεσε τεσσάρων ασκήσεων σε 10 ημέρες αποτελεί ένδειξη της έντασης με την οποία προωθείται η διαμόρφωση νέου μετώπου και των πολυμερών σχημάτων ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία επιχειρεί να αποδείξει την κυριαρχία της στην περιοχή και αντιδρά στην υλοποίηση ενεργειακών και αμυντικών σχεδιασμών που την εξαιρούν.
Οι ασκήσεις, εκτελέστηκαν ενώ στην κυπριακή ΑΟΖ πλέουν δύο τουρκικά γεωτρύπανα και πλοία υποστήριξης και ενώ η Άγκυρα προσπαθεί να πιέσει τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη στάση τους, όσον αφορά το ενεργειακό της περιοχής.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, μεταξύ 20 και 29 Μαΐου, διεξήχθησαν οι ασκήσεις «Ιάσων 2019», «Νικοκλής – Δαυίδ 2019» και Passex «CYP/ISR – 01/2019», στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας και υλοποίησης του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ και οι οποίες διεξήχθηκαν σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κύπρου.
Η «Ιάσων 2019» πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 και 29 Μαΐου 2019, με την συμμετοχή Ε/Π και προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των δύο χωρών, σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης, Καταστολή Εχθρικής Αεράμυνας και Διάσωση Προσωπικού από εχθρικό έδαφος.
Την ίδια περίοδο διεξήχθη παράλληλα και η άσκηση «Νικοκλής – Δαυίδ 2019» με τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων των ΕΔ των δύο χωρών να εκτελούν αποστολές και ασκήσεις Κατοικημένων Τόπων και Ανταρτοπόλεμου, σε ορεινό και δύσβατο έδαφος, προσομοιώνοντας όσο το δυνατό πιο ρεαλιστικά πραγματικά πεδία μάχης.
Στις 29 Μαΐου, έλαβε χώρα η Ημερήσια Διεθνής Άσκηση Μικρής Κλίμακας Passex «CYP/ISR – 01/2019» με την συμμετοχή μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ, της Διοίκησης Ναυτικού (ΔΝ) και της Διοίκησης Αεροπορίας (ΔΑ) της Εθνικής Φρουράς. Μεταξύ άλλων εκτελέστηκαν ασκήσεις Πυρών Επιφανείας (GUNEX), Αντιμετώπιση Ασύμμετρης Απειλής (ASYMEX), Αντιμετώπιση Βλαβών / Πυρκαγιάς σε πλοίο και διαδικασίες ανέλκυσης (WINCHEX – Hoisting Procedures). Από την ΔΝ συμμετείχαν το ΠΑΘ «Ιωαννίδης», τα ΠΠ «Τσομάκης» και «Γεωργίου», ενώ από την ΔΑ το Ε/Π AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης.
Η οργάνωση και εκτέλεση των πιο πάνω ασκήσεων, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το προσωπικό για ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και εμπειριών σε κάθε τομέα και όπλο, με σκοπό την αναβάθμιση της κατάρτισής τους και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των μονάδων της ΕΦ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ικανότητας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.