Σε τροχιά αναπόδραστης σύγκρουσης με τη Νέα Δημοκρατία με επίκεντρο τη Δικαιοσύνη εισέρχεται η κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός έχοντας εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και αφού διαμόρφωσε τη βάση τη βάση κοινής συναίνεσης, την οποία απέρριψε η αξιωματική αντιπολίτευση, συγκαλεί σήμερα έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, στις 13:00 συγκαλείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, το οποίο καλείται να επικυρώσει την απόφαση των του Συμβουλίου των Προέδρων της Βουλής, βάσει της οποίας ελέχθηκαν στις 16 Μαΐου οι ανώτατοι δικαστικοί που θα πληρώσουν τις θέσεις που εκκενώνονται λόγω συνταξιοδοτήσεων στην κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης. Μετά την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, ξεκινά η διαδικασία έκδοσης προεδρικού διατάγματος, το οποίο αν και θα υπογραφεί προ της προκήρυξης των εκλογών, εν τούτοις η ισχύς του μεταχρονολογείται για τις 30 Ιουνίου.
Αξίζει να επισημανθεί , ότι η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου γίνεται μία ημέρα μετά την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συναίνεση στην επιλογή των νέων προσώπων στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και την άρνηση της ΝΔ.
Παρά το παιχνίδι εντυπώσεων στο οποίο επιδίδονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση με διαφορετικές ερμηνείες νόμων και του Συντάγματος, για τις προθεσμίες, καθώς οι αποφάσεις έχουν ληφθεί από τις 16 Μαΐου, κοινή συναινέσει, η κοινή γνώμη, παραδοσιακά αξιολογεί θέματα που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη, με βάση κυρίως ιδεολογικά κριτήρια και εντάσσει το θέμα στο πλαίσιο “διαπλοκής των εξουσιών”.
Το Crisis Lab, του Crisis Monitor, με τη χρήση του προηγμένου λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης PaloPro ερευνά τον αντίκτυπο των αλλαγών στη Δικαιοσύνη στην ελληνική διαδικτυακή γνώμη, την οποία και θα παρουσιάσει εντός της ημέρας.