if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Δύο γυναίκες στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, βαριά σκιά δημιουργεί η πολιτική σύγκρουση

Άρειος Πάγος

Άρειος Πάγος

Τις επιλογές της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου, επικύρωσε το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, διορίζοντας τις αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου, Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη, για την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Όπως ήταν αναμενόμενο το πολιτικό powergame των κομμάτων, ενόψει των εκλογών και με διακύβευμα τη θέση ισχύος, οδηγεί σε προεκλογική σύγκρουση όχι για τα πρόσωπα που ορίζονται, αλλά για τη νομιμοποίηση του υπογράφοντος. Η απόχρωση αυτή, αν και παραγνωρίζονται τόσο από τις αναφορές των media όσο και από τις δηλώσεις των πολιτικών αποτελεί την πεμπτουσία της σύγκρουσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης καθώς και των ενδοκυβερνητικών τριγμών που καταγράφηκαν ξεκάθαρα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Όπερ σημαίνει ότι οι επιλογές είχαν προηγηθεί της προκήρυξης εκλογών και ήταν μάλιστα κοινή συναινέσει, χωρίς να εκδηλωθούν διαφωνίες, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας επιλογής, που είναι η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Ωστόσο, τα μετέπειτα εκλογικά αποτελέσματα που ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές ανατρέπουν την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Η ιδιαίτερα ευαίσθητη προεκλογική περίοδος και η πιεσμένη χρονικά λήψη αποφάσεων δημιουργεί αίσθηση κατ΄επείγοντος, που επιδρά αρνητικά στην εικόνα της απερχόμενης κυβέρνησης και προκαλεί συνειρμούς, οι οποίοι συνδυασμένοι με την ελλιπή γνώση και αντίληψη επί του θέματος από την κοινωνία και με την προεκλογική εκμετάλλευση του θέματος από την αντιπολίτευση συμβάλλει στην ανάπτυξη σεναρίων συνωμοσίας.

 

Τι αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο

Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε για τρεις περίπου ώρες, για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Καλού, η οποία είχε χειριστεί το σύνολο της ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς και άλλες σημαντικές υποθέσεις. Είχε επιλεγεί ως αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου πριν από ένα χρόνο και θα παραμείνει στην Προεδρία του Αρείου Πάγου για μία ακόμη διετία.

Για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη, η οποία πρόσφατα υπήρξε πρόεδρος του ποινικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η Ειρήνη Καλού θα διαδεχθεί τον Βασίλειο Πέππα που αποχωρεί από την προεδρία του Αρείου Πάγου στις 30 Ιουνίου, τυπικά και η Δήμητρα Κοκοτίνη την Ξένη Δημητρίου που αποχωρεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version