H αντιπαράθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία για τον διορισμός της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης που κυριαρχεί στην ειδησεογραφία προσέλκυσε και το ενδιαφέρον των χρηστών στα Social Media.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας*
Το query “Δικαιοσύνη” κατέγραψε σύμφωνα με το σύγχρονο εργαλείο PaloPro για Web & Social Listening και Analytics συνολικά 20.385 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 28 – 29 Μαΐου 2019. Τις τάσεις του διαδικτύου για το συγκεκριμένο query καθόρισε το Twitter από το οποίο και προήλθαν οι περισσότερες αναφορές. Ταυτόχρονα, τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν πλειοψηφία ουδέτερων συναισθημάτων και ακολουθούν τα αρνητικά και στη συνέχεια τα θετικά συναισθήματα.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώνεται σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro στις ακόλουθες αναφορές:
- Η πληροφορία ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα, για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ως τη λήξη της τωρινής ηγεσίας στις 30 Ιουνίου.
- To υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτηση της Ειρήνης Καλού στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου και της Δήμητρας Κοκοτίνη στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
- Η διαφωνία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα τόσο ως προς το χρόνο, όσο και ως προς τα πρόσωπα που επελέγησαν για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, ο οποίος προανήγγειλε την αποχώρησή του από την πολιτική.
- Η επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη για συναίνεση στο διορισμό της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, την οποία και απέρριψε.
Λόγω της ευαισθησίας του θέματος και της ελλιπούς ενημέρωσης για τις πτυχές του, οι αναφορές στα social media αν και πολλές είναι επιδερμικές.
Υπάρχουν περισσότερες αναφορές, ωστόσο, σε κλειστές ομάδες δικηγόρων κυρίως, στο Facebook, οι οποίες αν και είναι δυνατό να διερευνηθούν, εν τούτοις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αναδειχθούν σε έρευνες, ούτε ως bulk data, λόγω του GDPR.
Συμπεράσματα
Η ανάλυση περιεχομένου των ποσοτικών δεδομένων του PaloPro δείχνει ότι ένας μεγάλος αριθμών χρηστών των Social Media διατηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στην πολιτικές σκοπιμότητες και όχι προς το λειτούργημα τη Δικαιοσύνη. Αναλυτικότερα:
- Η ανάλυση περιεχομένου εμφανίζει ότι σημαντικός αριθμός χρηστών του Twitter αποφεύγει να εμπλακεί στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, θεωρώντας ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα και από τις δύο πλευρές.
- Ο διορισμός της Ειρήνης Καλού και της Δήμητρας Κοκοτίνη σύμφωνα με τις αναφορές του συνόλου της διαδικτυακής κοινής γνώμης δεν προκάλεσε αντιδράσεις, επί των προσώπων, ένδειξη ότι η πολιτική διελκυστίνδα δεν επηρεάζει την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης
- Σύμφωνα με την ανάλυση περιεχομένου σημαντικό μέρος της διαδικτυακής κοινής γνώμης αγνοεί ή υποτιμά τις διαδικασίες διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, καθώς και το επίπεδο που προκλήθηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης
- Σημαντικός αριθμός χρηστών των Social Media διαχωρίζει τη Δικαιοσύνη από τις πολιτικές σκοπιμότητες, αποδίδοντας ευθύνη και σε όλες τις τις προηγούμενες κυβερνήσεις για προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.
- Κάποιος αριθμός χρηστών των Social Media εμφανίζεται δυσαρεστημένος για την καθυστέρηση στη μεταρρύθμιση του κώδικα ποινικής δικονομίας.
- Κάποιος αριθμός χρηστών των Social Media προσεγγίζει τις αλλαγές στις Δικαιοσύνης με βάση ιδεολογικά κριτήρια με αναφορές στα πρόσωπα του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
_____________________
*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Intelligence and Strategy Analyst του Crisis Monitor και Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.
*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Strategic and Media Analyst του Crisis Monitor και Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.
Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
*Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνεται επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης γίνεται από τρίτο αξιολογητή που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.
*Forensic Evaluation: Η αξιολόγηση των ευρημάτων και των παραγωγών τους από εξωτερικό ειδικό cyber security, που βοηθά στην κατανόηση του παραγόμενου προϊόντος και την προέλευσή του και υποστηρίζει τα ποιοτικά δεδομένα της ανάλυσης, αφαιρώντας τον υπερβάλλοντα θόρυβο και εντοπίζοντας πηγές ενδεχομένως κακόβουλης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή ενεργοποιείται όταν πρόκειται για active trends και πρόσωπα και οι εξάρσεις δεν δικαιολογούνται από την εν γένει ανταπόκριση της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
- Χρήστες Social Media: Tweets και Facebook posts
- Χρηστες διαδικτύου : Bloggers, Forums, αρθρογράφοι, News
- Διαδικτυακή κοινή γνώμη: το σύνολο News, Blogs, Forums, Facebook, Twitter
- Σημαντικός αριθμός: Καταλυτικό ποσοστό χρηστών (>80%)
- Ικανός αριθμός: Αριθμός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων (=50%)
- Κάποιοι χρήστες: Περιορισμένη ομάδα χρηστών (<20%)