Η μεταφορά 2 εκατ. βαρελιών ιρανικού πετρελαίου από το τάνκερ Pacific Bravo της κινέζικης κρατικής τράπεζας Bank of Kunlun, με πιθανό προορισμό την ασιατική χώρα, ενδέχεται να υποδηλώνει τη πρόθεση του Πεκίνου να αμφισβητήσει με ανοιχτό τρόπο τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για την τήρηση των κυρώσεων, στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιπαράθεσης με την Ουάσιγκτον αλλά και ως κίνηση επαναπροσδιορισμού του γεωπολιτικού και γεωοικονομικού στίγματος της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή.
Ανώτατος αξιωματουχος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι “όποιος συνεργάζεται με αυτό το πλοίο, το Pacific Bravo, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις αμερικανικές κυρώσεις”, επισημαίνοντας ότι η χώρα του “θα επιβάλλει τις κυρώσεις στο Ιράν με επιθετική πολιτική και συνέπεια”.
Η Κίνα, που σταθερά επιμένει υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δεν αποκλείεται να επιλέγει την πολιτική διεύρυνσης του μετώπου αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι οι αμερικανικές πιέσεις στο Πεκίνο, υπονομεύουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε άλλες περιοχές του πλανήτη, εύληπτο μήνυμα για τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η τράπεζα Bank of Kunlun στη οποία ανήκει το Pacific Bravo εκτιμάται ότι είναι το βασικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για τις οικονομικές και επιχειρηματικές συναλλαγές μεταξύ Κίνας και Ιράν και ως εκ τούτου η μεταφορά πετρελαίου αποτελεί κάποιο είδος κρατικής στήριξης στο πλαίσιο ευρύτερης διακρατικής συνεργασίας.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, που από ευρωπαϊκής πλευράς είχαν λάβει απαλλαγή για τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου μέχρι την 31η Μαΐου, εκμηδένισαν τις εισαγωγές πολύ νωρίτερα, αν και η κίνηση αυτή είχε επίδραση στα κέρδη των διυλιστηρίων και στις τιμές των καυσίμων.
Τα ΕΛΠΕ, για παράδειγμα, στα ετήσια αποτελέσματά τους ανέφερεαν ότι το περιθώριο διύλισης περιορίστηκαν, λόγω της διακοπής εισαγωγών αργού από το Ιράν και της επιλογής άλλων ποιοτήτων που απαιτούσαν πιο απαιτητική επεξεργασία.
Η ΕΕ επιχειρεί με διάφορους τρόπους να σώσει τη συμφωνία με την Τεχεράνη, ωστόσο, οι δράσεις που αναλαμβάνει υπολείπονται των συμφωνηθέντων προκαλώντας αντιδράσεις από το Ιράν, που απειλεί να αποσυρθεί από ορισμένα μέρη της συμφωνίας.