Πρόταση υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων συντάσσει η Κομισιόν για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ συνιστά το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αποφάσεις που ωστόσο θα ληφθούν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία εφάρμοσαν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις «ειδικά στους τομείς που χαρακτηρίστηκαν ως κρίσιμοι από το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2018» και «υπό το πρίσμα της σημαντικής προόδου που επιτεύχθηκε και της εκπλήρωσης των σχετικών προϋποθέσεων, η Επιτροπή συστήνει σήμερα στο Συμβούλιο να ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Β. Μακεδονία».
Σε ό,τι αφορά την έκθεση για την Τουρκία, η Επιτροπή σημειώνει ότι, παρά τη συνέχιση της στενής συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, «η Τουρκία εξακολούθησε να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σοβαρές παρεκτροπές στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και μέσω της αποδυνάμωσης των αποτελεσματικών ελέγχων και ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα, που προέκυψαν από την έναρξη ισχύος της συνταγματικής αναθεώρησης». Ως εκ τούτου, αναφέρει ότι, τον Ιούνιο του 2018, το Συμβούλιο σημείωσε ομόφωνα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν «ουσιαστικά σταματήσει» και ότι δεν είναι δυνατό το άνοιγμα ή η ολοκλήρωση άλλων κεφαλαίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ είχε αποφασίσει στα τέλη του 2018 να μεταθέσει την πρόσκληση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τον Ιούνιο, μετά από παρέμβαση της Γαλλίας, η οποία θεωρούσε λάθος την πιεστική επανέναρξη της διαδικασίας διεύρυνσης, υπό την πίεση του γεωπολιτικού ανταγωνισμού NATO-Ρωσίας, υπό το φόβο επανάληψης του σεναρίου της διεύρυνσης προς Ανατολάς,
Ωστόσο και αυτή τη φορά υπάρχουν φωνές που ζητούν νέα αναβολή της αποστολής προσκλήσεων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τον Οκτώβριο. Οι απόψεις αυτές διατυπώθηκαν και στην άτυπη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, που διενεργήθηκε παράλληλα με το Berlin Process και συνεπώς η νέα διελκυστίνδα είναι γνωστή στα Τίρανα και τα Σκόπια.