Σε νέα διελκυστίνδα, αυτή τη φορά για τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού, εμπλέκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και η προκήρυξη εθνικών δίνουν στη Νέα Δημοκρατία δυναμική κυβέρνησης εν αναμονή, status που αυξάνει το ειδικό βάρος του κόμματος, ενώ την ίδια στιγμή αποδυναμώνεται το θεσμικό έρεισμα της κυβέρνησης να προωθήσει ατζέντα που θα δεσμεύσει την επόμενη.
Η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη έχει αντιδράσει έντονα στο ενδεχόμενο επιλογής νέας ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση που ήδη προχώρησε σε προκήρυξη εκλογών, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ αν τελικά η επιλογή γίνει από το υπουργικό συμβούλιο πριν την λήξη της θητείας της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
«Ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι επομένως αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια»,
αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για την επιλογή ανώτατων δικαστικών λειτουργών και προσθέτει :
«Πολύ περισσότερο για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».
Σε αυτά απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας:
«Η ΝΔ για άλλη μια φορά προσβάλλει τους θεσμούς και επιχειρεί τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης»,
απάντησε από την πλευρά του με ανακοίνωσή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Η αντιδικεία για το διορισμό της νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, τα “μηνύματα” προς τους αρχηγούς των σωμάτων ασφαλείας από φίλα προσκείμενα στην αντιπολίτευση media, φαίνεται ότι εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής παγώματος ανακατατάξεων, που επιχειρεί να προωθήσει η Νέα Δημοκρατία.
Πολιτικά, στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι όχι μόνο να διατηρήσει το δικαίωμα επιλογής για την επόμενη κυβέρνηση, αλλά να δώσει την αίσθηση ότι βρίσκεται ήδη στην εξουσία, διαμορφώνοντας νέα δυναμική στις θεσμικές σχέσεις και ενισχύοντας τη δυνατότητα παρεμβάσεων στον κρατικό μηχανισμό κατά την προεκλογική περίοδο. Η στρατηγική αυτή μπορεί να διαφοροποιήσει εντελώς την ισορροπία δυνάμεων, οδηγώντας σε ταχύτερη ανασύνταξη του κρατικού μηχανισμού, που θα επιτρέψει στη Νέα Δημοκρατία, εφόσον κερδίσει τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, να αναλάβει την εξουσία και να μπορέσει να κυβερνήσει, με πολύ μικρότερη μεταβατική περίοδο.
Στρατηγικά, αν καταφέρει να θέσει veto στις επιλογές της απερχόμενης κυβέρνησης για κομβικά θεσμικά πόστα, τότε θα έχει επιτύχει μια ακόμη νίκη που συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και αγωγών πληροφοριών.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σε μια αντίστοιχη περίσταση, κατά την προεκλογική περίοδο του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τον τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να μην διορίσει διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω της διαφαινόμενης αλλαγής διακυβέρνησης, ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε και ο Γιάννης Στουρνάρας ανέλαβε χρέη κεντρικού τραπεζίτη, μεταπηδώντας από το υπουργείο Οικονομικών.