Δύσκολα εμπόδια καλείται να υπερβεί ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΕΛΚ, Μάνφερντ Βέμπερ, καθώς το κυβερνών κόμμα της Γαλλίας που συμμετέχει στο ALDE, με ανακοίνωσή τους “καίνε” την υποψηφιότητά του και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αναζήτησης προέδρου εκτός της διαδικασίας «Spitzenkandidat», ενώ πλέον η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτ Βεστάγκερ αναδύεται ως αντίπαλο δέος και μάλιστα εντός της διαδικασίας, καθώς ήταν επικεφαλής ευρωψηφοδελτίου.
Σε αυτή τη φάση, η προοπτική ανακήρυξης υποψηφίου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προεδρία της Κομισιόν είναι μακρινή, καθώς τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών αλλάζουν δυναμικά τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες σε πολλές χώρες. Παράλληλα., η αποδυνάμωση των Σοσιαλδημοκρατών και ΕΚΤ, καθιστά τους Φιλελεύθερους του ALDE και τους Πράσινους ρυθμιστές, ενώ η ριζοσπαστική αριστερά και η συντηρητική Δεξιά, αποδυναμώνονται και ο ρόλος τους περιορίζεται.
Οι επερχόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, αναμένεται να προκαλέσουν ευρεία και ουσιαστική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, επηρεάζοντας και τη θέση της χώρας στην ΕΕ,, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, που τοποθετούνταν κατά του Βέμπερ, αναμένεται να χάσει ενώ, η Νέα Δημοκρατία, που στηρίζει αναφανδόν φαίνεται ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Η στενή σχέση Μητσοτάκη-Βέμπερ, έναντι της εχθρικής που είχε ο Γερμανός πολιτικός με τον απερχόμενο Έλληνα πρωθυπουργό, μεταβάλλει το αντι-Βέμπερ μέτωπο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, είχε προσπαθήσει να ηγηθεί του αντι-Βέμπερ κινήματος με προεκλογικές του δηλώσεις, υποστηρίζοντας τότε ότι υπάρχουν και άλλοι…
Στη Γαλλία, μετά από την ήττα στις Ευρωεκλογές, από τη Λεπέν, ο Μακρόν έχει ανάγκη να δείξει ότι μπορεί να αντιστρέψει τις απώλειες στην ισορροπία δυνάμεων από τη Γερμανία, διεκδικώντας θέσεις και αρμοδιότητες. Την ίδια στιγμή, όμως, στο Βερολίνο ο κυβερνητικός συναασπισμός της Άγκελα Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες τρίζει, λόγω της ενίσχυσης των Πρασίνων και των πιέσεων που δέχεται η ίδια από το κόμμα της για να παραιτηθεί.
Μέχρι στιγμής, διατεθειμένος να υποστηρίξει τη Γαλλία, αλλά χωρίς σαφή και τελεσίδικη στάση εμφανίζεται ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος δήλωσε ανοιχτά ότι η στήριξή του είναι υπό διαπραγμάτευση, ζητώντας ως αντάλλαγμα την έδρα του Οργανισμού Απασχόλησης. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του είπε ότι στη χώρα του, αυτού του είδους τις διαπραγματεύσεις τις ονομάζουν “horse trading”, δηλαδή ανταλλαγές…
Σε αυτό το μέτωπο κινείται και η Ρουμανία, η αντιπροσωπεία της οποίας προσυπέγραψε την ανακοίνωση του ALDE.
Η κατάσταση όμως περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς στη μάχη για την προεδρία της Κομισιόν, πέφτει επισήμως η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βστάγκερ, η οποία δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι θα ήθελε να είναι η επόμενη πρόεδρος της Επιτροπής. η υποψηφιότητα της, φαίνεται ότι αποκτά δυναμική και μέσα στο ΕΛΚ, καθώς ο ισχυρός γενικός γραμματέας της Κομισιόν, Γερμανός, Πήτερ Σέλμαγερ, δήλωσε ότι η Βεστάγκερ αποτελεί υποψηφιότητα που εντάσσεται στο σύστημα «Spitzenkandidat».
Ακόμα όμως και να τεθεί εκτός κούρσας για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, η Μαργκρέτ Βεστάγκερ έχει πλέον αυξημένες πιθανότητες να βρεθεί σε άλλο θώκο…
Ενδεικτικό της κινητικότητας που επικρατεί στις Βρυξέλλες, είναι ότι τη στιγμή που Γερμανοί υπάλληλοι της επιτροπής τοποθετούσαν στο δεύτερο κτίριο της Κομισιόν, ένα χάρτινο ομοίωμα του Βέμπερ, πανηγυρίζοντας, το ALDE, με την υπογραφή του Εμμάνουελ Μακρόν και σε συνεννόηση με τη Ρουμανική αντιπροσωπία, εξέδιδε ανακοίνωση ότι «καμία θέση δεν είναι δεδομένη».
Το «ALDE Plus, renaissance Plus and USR Plus» που μαζί με τους Πρασίνους είναι οι δύο δυνάμεις, από το δημοκρατικό τόξο, που αύξησαν σημαντικά τις δυνάμεις τους, ανακοίνωσε ενόψει της σημερινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής ότι το μπλοκ τους είναι τρίτο σε θέσεις στην ευρωβουλή και άρα ρυθμιστής του τι θα γίνει και ποιος θα καταλάβει τις θέσεις που «χηρεύουν», υπογραμμίζοντας ότι καμία φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία δεν είναι δυνατή χωρίς αυτούς και ότι τίθενται σε επιφυλακή για οποιεσδήποτε προσπάθειες για διαπραγματεύσεις που μπορεί να γίνουν χωρίς να συμπεριληφθούν οι φιλελεύθεροι.
Τα κόμματα του νέου συνασπισμού είναι εναντίον της πρότασης του «Spitzenkandidat», δηλαδή του να διοριστεί στη θέση του προέδρου της Κομισιόν ο επικεφαλής του συνδυασμού το κόμματος που πήρε τις περισσότερες θέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση Juncker.
Το νέο φιλελεύθερο κόμμα λέει ότι δεν θα αφήσει τις διαβουλεύσεις να γίνονται παρασκηνιακά και πέρα από την ευρωπαϊκή διαφάνεια.
Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται σε κατ’ αρχήν τοποθέτηση για διαπραγματεύσεις, με τα ανταλλάγματα να περιλαμβάνουν την θέση του προέδρου της ΕΚΤ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και άλλων θεσμών.
Το ΕΛΚ που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, αναμένεται να στηρίξει την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτή θα είναι η στάση όλων των μερών στη συνέχεια και στις κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις.
Σε αυτή τη φάση, πάντως, η Γερμανία φαίνεται να υιοθετεί μαξιμαλιστικές θέσεις και προσδοκίες καθώς ζητά να διορίσει τον επόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ και της Κομισιόν, ενώ έχει ήδη αναθέσει σε Γερμανό τη διεύθυνση του ESM και της ΕΤΕπ.
Επί τάπητος πάντως βρίσκονται η αναβάθμιση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, του ρόλου του Eurogroup, καθώς και η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ σε πρώιμο στάδιο βρίσκεται η συζήτηση για κυλιόμενο η προοπτική ανάδειξης της Γερμανίας σε κλειδοκράτορα και ρυθμιστή της ΕΕ, φαίνεται μάλλον αδύνατη, ιδιαίτερα μετά την αποδυνάμωση των μεγάλων κομμάτων.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, με τόσα ανοιχτά μέτωπα, ανακατατάξεις εν εξελίξει και πολυεπίπεδες πιέσεις, δεν αποκλείονται και εκπλήξεις, εκτός… πλαισίου.