Συντήρηση της δεξιάς, άνοδο της ακροδεξιάς και καταβαράθρωση της ευρωσκεπτιστικής αριστεράς, κατέδειξαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στις βαλκανικές χώρες, τη στιγμή που κλιμακώνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός NATO-Ρωσίας και ένα κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.
Τα αποτελέσματα σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία εκπέμπουν βέβαια διαφορετικά μηνύματα για τις πολιτικές δυνάμεις στις χώρες αυτές, αλλά έχουν κοινή συνισταμένη ως προς τις επιλογές των πολιτών για απέναντι στην ΕΕ.
Το ρουμάνικο κυβερνών κόμμα υπέστη σημαντική ήττα, ενώ τα κυβερνώντα κόμματα σε Βουλγαρία και Κροατία διατήρησαν την πολιτική τους δύναμη. Η ακροδεξιά, κατάφερε να εκλέξει τους δικούς της αντιπροσώπους στις δυο αυτές χώρες. Παράλληλα, το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής καταγράφηκε στη Ρουμανία, ενω ένα μεγάλο ποσοστό Βούλγαρων πολιτών προτίμησε να απέχει από τη ψηφοφορία.
Βουλγαρία
Το κυβερνών κόμμα GERB του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ κέρδισε το 30,94% των ψήφων, το οποίο του δίνει έξι έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το GERB δεν επηρεάστηκε από το σκάνδαλο του real estate στο οποίο εμπλέκονται πρωτοκλασάτα στελέχη του. Το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) από τη πλευρά του δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις που του έδιναν προβάδισμα έναντι του GERB, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό 24.24% που αναλογεί σε πέντε έδρες.
Παράλληλα, οι εθνικιστές του VMRO και οι φιλελεύθεροι κεντρώοι από το συνασπισμό της Δημοκρατικής Βουλγαρίας, έλαβαν ποσοστά 7.20% και 6.42 % αντίστοιχα.Το VMRO κερδίζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δύο έδρες και η Δημοκρατική Βουλγαρία μια έδρα.
Ωστόσο, η συμμετοχή στις κάλπες ήταν περιορισμένη, φτάνοντας στο 30.83%, χαμηλότερα κι από τις ευρωεκλογές του 2014 που ήταν 35.84%.
Ρουμανία
Οι ευρωεκλογές αναδείχθηκαν σε μείζον εσωτερικό ζήτημα για τους Ρουμάνους, με τη συμμετοχή να εκτοξεύεται στο 51.07%, πολύ υψηλότερα από το 32.44% του 2014. Το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (PSD) υπέστη σημαντική ήττα, καθώς ήρθε δεύτερο με ποσοστό 23.39%, που αναλογεί σε οκτώ έδρες. Την πρώτη θέση κέρδισε το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) με 26.79%, λαμβάνοντας 10 έδρες, ενώ ο κεντρώος συνασπισμος USR- PLUS έλαβε 21.40%, ήτοι οκτώ έδρες.
Η καταδίκη του επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος, Λίβιου Ντραγκνέα για διαφθορά και η ανάδειξη του θέματος της διαχείρισης του πολιτικού χρήματος σε μείζων από την αντιπολίτευση, ενώ την ίδια στιγμή η πολυεπίπεδη διαμάχη της κυβέρνησης με την ΕΕ, έπληξαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και θόλωσαν το ευρωπαϊκό του προφίλ.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισήλθαν και άλλα τρία κόμματα που κατάφεραν και πέρασαν το όριο του 5% : το Σοσιαλφιλελεύθερο PRO Romania (6.61%), το Κόμμα Λαϊκού Κινήματος -PMP (5.66%) και η Δημοκρατική Συμμαχία Ούγγρων της Ρουμανίας (5.45%), εκλέγουν από δύο ευρωβουλευτές.
Τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών εκλογών στην Κροατία ευνόησαν το κυβερνών Κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης (HDZ) αλλά και το βασικό αντίπαλο, το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD). Το HDZ κατέγραψε ποσοστό 22.72% καταλαμβάνοντας 4 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ το SPD συγκέντρωσε 18.71% που αντιστοιχεί σε 3 έδρες.
Η ακροδεξιά κατέλαβε την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των πολιτών. Ο συνασπισμός των ακροδεξιών κομμάτων “Κροάτες Κυβερνήτες” έλαβε ποσοστό 8.52% που αντιστοιχεί σε μια έδρα. Παράλληλα, έκπληξη θεωρήθηκε η είσοδος στην ευρωβουλή του ανεξάρτητου Μίσλαβ Κολάκουτσιτς, διακεκριμένου δικαστή στο Εμπορικό Δικαστήριο του Ζάγκρεμπ ο οποίος πήρε 7.89% και εκλέχθηκε. Επίσης, μια θέση στην ευρωβουλή πέτυχαν να κερδίσουν το λαϊκιστικό Zivi Zid (5.66%), και ο φιλελεύθερος Συνασπισμός του Άμστερνταμ (5.19%).
Αυξημένη μεν αλλά σε χαμηλά επίπεδα δε, ήταν , η συμμετοχή στις κάλπες, φτάνοντας στο 29.86%, έναντι 24.24% το 2014.