Παγίωση ενός νέου δικομματισμού στην Ελλάδα δείχνουν τα exit polls και επιβεβαιώνουν τα έως τώρα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, με τη Νέα Δημοκρατία, καταγράφει ευρεία νίκη, στο άνω εύρος των δημοσκοπικών προβλέψεων και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιτυγχάνει συγκράτηση δυνάμεών σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, ενώ χάνει δέκα ποσοστιαίες μονάδες από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Αίσθηση προκαλεί η σχεδόν βέβαιη, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η είσοδος του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου, Ελληνική Λύση, στην Ευρωβουλή, ενώ στο νήμα κρίνεται η είσοδος του Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Ενισχυμένο βγαίνει το Κίνημα Αλλαγής, που επανακάμπτει ως τρίτο κόμμα, κατοχυρώνοντας ρόλο ρυθμιστικού παράγοντα στο πολιτικό σκηνικό. Επίσης, δεν μπορεί να παραγνωριστεί η αποδυνάμωση της Χρυσής Αυγής, η οποία βέβαια αντισταθμίζεται από την εμφάνιση της Ελληνικής Λύση, δίπολο που φαίνεται ότι απευθύνεται σε κοινό εκλογικό ακροατήριο δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
Το σκηνικό που δημιουργείται από τα διαφαινόμενα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο, το οποίο αρχίσει να αποκτά δυναμική, υπό την προϋπόθεση μιας διαχειρίσιμης ήττας. Ωστόσο, το εύρος της ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό αποτυπώνεται από τη διαφορά που δείχνουν τα αρχικά αποτελέσματα και την πρόβλεψη τελικού αποτελέσματος, δείχνει μια ξεκάθαρη δυναμική ενίσχυσης της Νέας Δημοκρατίας, στην κατεύθυνση της αυτοδυναμίας, η οποία, χάριν της εξασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας θα μπορούσε να ασκήσει ισχυρή πίεση στο ΚΙΝ.ΑΛ για συμμετοχή σε συγκυβέρνηση, στο ενδεχόμενο άμεσων εθνικών εκλογών.
Όπως προκύπτει από τις έως τώρα δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και κομματικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο πρόωρων εκλογών για τις 23 Ιουνίου, που είχε επανέλθει μετ’ επιτάσεως την τελευταία εβδομάδα στο προσκήνιο, ισχυροποιούμενο από τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναδάκη, “καίγεται”, ενώ Μαξίμου και Κουμουνδούρου επιστρέφουν στη γραμμή “εκλογές τον Οκτώβριο”, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εκτιμά ότι διαχρονικά η διαφορά βαίνει μειούμενη.
Ωστόσο, ανησυχία γεννά, για τον ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός ότι τα πρόσφατα μέτρα κοινωνικής στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν αποτυπώθηκαν ουσιαστικά στην κάλπη, καταδεικνύοντας παγιωμένη δυσαρέσκεια σε μεγάλη μερίδα των πολιτών. Η πιστοποίηση, βέβαια, αυτού του σεναρίου απαιτεί και δεδομένα για την ηλικιακή κατανομή ψηφοφόρων και αποχής, έτσι ώστε να φανεί κατά πόσο οι ομάδες που επηρεάστηκαν από τα μέτρα οδηγήθηκαν στην κάλπη ή επέλεξαν την αποχή.
Αν και στην Ελλάδα τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών εξελίσσονται σε μείζον εθνικό πολιτικό θέμα, οι εξελίξεις στην ελληνική σκηνή είναι και ευρωπαϊκό. Με δεδομένη την αποδυνάμωση της Άγκελα Μέρκελ, την ήττα Μακρόν από Λεπέν, τη συντριπτική επικράτηση του ακροδεξιού κυβερνώντος κόμματος Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία και με τον επικεφαλής του ΕΛΚ. Μάνφρεντ Βέμπερ, να μην απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των ηγετών της ΕΕ, οι επόμενες κινήσεις σε όλες τις χώρες αναμένεται να έχουν σαφή και άμεσο αντίκτυπο στις διεργασίες στις Βρυξέλλες.