Στην Ελλάδα, οι ευρωεκλογές της 26 Μαΐου αποτελούν προπομπό και stress test των κομμάτων ενόψει των κρίσιμων εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιλέγουν την πόλωση με εκατέρωθεν μηνύματα για το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών εντός του Ιουνίου.
Η χώρα μόλις έχει βγει από τη μακρά δοκιμασία των Μνημονίων και την ύφεση, με την ανεργία να έχει μειωθεί αισθητά αλλά να παραμένει σε υπερβολικά υψηλά, συγκριτικά με την ΕΕ, επίπεδα, και τους φόρους να έχουν αφαιμάξει την κοινωνία. Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να εμπεδώσει την αίσθηση ανάκτησης της οικονομικής κυριαρχίας ανακοίνωσε ευρύ πακέτο υποστηρικτικών μέτρων προκαλώντας αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και θέτοντας τις σχέσεις με εταίρους και θεσμούς σε νέα δοκιμασία.
Το Crisis Monitor μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιεύσει καμία δημοσκόπηση, τώρα, όμως, παρουσιάζει το σύνολό τους, όπως τις έχουν καταγράψει οι Financial Times, καθώς και οι προβλέψεις του EuropeElect. Στόχος της παρουσίασης αυτής είναι να υπάρχουν συγκεντρωμένα τα στοιχεία για συγκρίσεις μετά τις κάλπες και για την εξαγωγή συμπερασμάτων, με βάση τα πραγματικά δεδομένα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, η οποία εμφανίστηκε αρχικά στις ευρωεκλογές το 2014 και κέρδισε δύο γενικές εκλογές το 2015, να υπολείπεται της Νέας Δημοκρατίας (την οποία οι FT χαρακτηρίζουν κεντροδεξιά).
Επίσης, στο infographic που ακολουθεί παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις του EuropeElect για την κατανομή εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο.