Τη διαδικασία διαδοχής έθεσε σε κίνηση η Τερέζα Μέι, καθώς προανήγγειλε την παραίτησή της από την πρωθυπουργία με διάγγελμα έξω από τη Ντάουνινγκ Στρητ, μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων και θέτοντας τέλος στην εικοτολογία.
Όσον αφορά το Brexit, η ΕΕ διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας ότι εστιάζει σε θετική ατζέντα. Από βρετανικής πλευράς αν την Τερέζα Μέι διαδεχθεί στον πρωθυπουργικό θώκο ο δημοφιλέστερος, μεταξύ των συνυποψήφιων και εκκεντρικός, Μπόρις Τζόνσον, τότεο οι πιθανότητες ενός hard brexit είναι σαφώς μεγαλύτερες.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα παραιτηθεί στις 7 Ιουνίου, όπως δήλωσε έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.
Θα παραιτηθεί από αρχηγός των Συντηρητικού κόμματος στην 7 Ιουνίου. Η διαδικασία για εκλογή νέου αρχηγού θα ξεκινήσει στην εβδομάδα μετά την παραίτηση της.
Στις αγορές, νευρικά αντέδρασε η στερλίνα στην ανακοίνωση της παραίτησης, με έντονη μεταβλητότητα, παρά το γεγονός ότι η είδηση είχε διαρρεύσει από την προηγούμενη και οι επενδυτές είχαν επανατοποθετηθεί, αφού περιόρισαν σημαντικά την έκθεσή τους.
Με τις αγορές ακόμα σε σύγχυση ηγετική εμφάνιση επιχείρησε να κάνει ο -κατά άλλα εκκεντρικός- Μπόρις Τζόνσον, καθώς με tweet έδωσε συναινετικό και επουλωτικό τόνο, ευχαριστώντας τη Μέι για τις υπηρεσίες της και ζητώντας να ακολουθήσουν όλοι την προτροπή της και να ολοκληρώσουν το Brexit.
Από την άλλη η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νικόλα Στέρτζεον, αφού ευχαρίστησε τη Μέι για την υπηρεσία της, στη συνέχεια ζήτησε εκλογές για να επανακαθοριστούν τα ζητήματα του Brexit, επιρρίπτοντας ευθύνες στους Τόρις για τη διαχείριση της κατάστασης και εκφράζοντας φόβους για την πολιτική ενός ενδεχομένως σκληροπυρηνικού διαδόχου της. Τούτων δοθέντων, επανέφερε θέμα απόσχισης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω του Brexit.