Την προσπάθειά του να μπλοκάρει την ανακήρυξη του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην προεδρία της Κομισιόν, εφόσον αυτό κερδίσει τις ευρωεκλογές, εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρώπης και δημιουργούσε δυναμική αμφισβήτησης των μέτρων κοινωνικής πολιτικής που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, δύο ημέρες πριν από τις κρίσιμες Ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να χτίσει μέτωπο κατά του Μάνφερντ Βέμπερ, με εκτενείς αναφορές στο ρόλο του κατά το 2015, στο πολιτικό του προφίλ και τι θέσεις του και χαρακτηρίζοντάς τον Γερμανό πολιτικό ακραίο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την ψήφο των πολιτών για τις ευρωεκλογές υποστηρίζοντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα τότε θα έχει αυξημένο πολιτικό εκτόπισμα ώστε να μπορέσει να αποτρέψει την εκλογή του Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν, ενώ ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση έχει δικαίωμα να το κάνει. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μέτωπο χωρών κατά του Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο έθεσε σε αντιδιαστολή με τον επίσης δεξιό Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, διαπιστώνοντας διαφορές στον τρόπο αντίληψης της κοινωνικής πολιτικής και την ανάγκη σύγκλησης της ΕΕ.
Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού έχουν όμως αυξημένο ειδικό βάρος καθώς, όπως διευκρίνισε ο ίδιος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αυτό που εισηγείται υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο, υπονοώντας ότι η διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφορετικό πρόσωπο, αλλάζοντας ουσιαστικά τη στάση και θέση του απ΄αυτή που είχε τηρήσει το 2015.
Η κλιμάκωση της κριτικής στο πρόσωπο του Μάνφρεντ Βέμπερ, δύο ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές και η προαναγγελία σύγκρουσης στους κόλπους της ΕΕ, για το πρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν αναδεικνύουν την υφέρπουσα ένταση και φωτογραφίζουν τις αντίρροπες δυνάμεις που επιδρούν, ενώ προδιαθέτουν για νέους τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μετά τις ευρωεκλογές. Με τη βαριά σκιά της ανόδου της ακροδεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών να πλανάται πάνω από την ΕΕ, οι επιλογές για πρόσωπο που θα ηγηθεί της Κομισιόν θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Αν λοιπόν, η στρατηγική αμφισβήτησης του Βέμπερ που φαίνεται να έχει χαράξει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ευοδωθεί και ενταχθεί σε ένα ευρύτερο μέτωπο εντός των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, χωρίς να αποκλείεται υποστήριξη από ευρωσκεπτικιστές, όχι όμως στην αρχική φάση, τότε, οι κραδασμοί θα ήταν τέτοιοι που η απορρόφησή τους θα απαιτούσε πρόσωπο αποδεδειγμένης πείρας, κοινής αποδοχής και εδραιωμένης αξιοπιστίας, με σαφείς θέσεις και συνθετικό προφίλ.
Το Crisis Monitor επισήμανε σε χθεσινό του δημοσίευμα την προοπτική πολλαπλών εσωτερικών συγκρούσεων για τον ορισμό του επόμενου προέδρου της Κομισιόν. Ο συνδυασμός της διελκυστίνδας αυτής, με τις πολιτικές διεργασίες στη Γερμανία και το κλίμα που δημιούργησαν οι δηλώσεις Γιούνκερ για “ευρωπαϊκό ρόλο” της Άγκελα Μέρκελ, δημιουργούν εύλογα σενάρια, τα οποία αν και δεν προβάλλονται από τα media, σε αυτή τη φάση, δεν μπορούν να αγνοηθούν.