Την ευόδωση της διαδικασίας επαναπροσέγγισης του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος επιβεβαίωσαν χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, χωρίς ωστόσο να εξαγγείλουν περαιτέρω βήματα για την σύσφιξη των σχέσεων.
Σήμερα, η Εκκλησία της Ελλάδος αναμένεται να επικυρώσει το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, το οποίο χορήγησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κίνηση η οποία θα επιβεβαιώσει την ισχύ, δικαιοδοσία και εξουσία του πατριαρχικού θρόνου, την οποία αμφισβητεί ευθέως η Εκκλησία της Ρωσίας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατάφερε επίσης να λύσει το πρόβλημα με την Εκκλησία της Αμερικής, εκκρεμότητα που ταλάνιζε τόσο το ποίμνιο όσο και το Πατριαρχείο καθώς φαινόταν ανήμπορο να διοικήσει και να προστατεύσει τους πιστούς. Παράλληλα όμως, λόγω της εμβέλειας της θέσης, λόγο στον διορισμό αρχιεπισκόπων έχουν -άτυπα- και οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ελλάδας. Συνεπώς, η συνταξιοδότηση του Δημητρίου και ο διορισμός ανθρώπου από το στενό περιβάλλον του Βαρθολομαίου, αποτελεί “ψήφο εμπιστοσύνης” στο πρόσωπο του Πατριάρχη, Τα αντίστοιχα ισχύουν και για την Εκκλησία της Αυστραλίας.
Έτσι, στην πραγματικότητα και η αποκατάσταση των σχέσεων με την Εκκλησία της Ελλάδος φαίνεται ότι εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο, της ενίσχυσης της σταθερότητας και επαναβεβαίωσης του ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επιχείρησε να τονίσει τους ισχυρούς δεσμούς με τη λαϊκή ρήση, «το αίμα νερό δεν γίνεται», ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αρκέστηκε να προσυπογράψει τα όσα δήλωσε ο Βαρθολομαίος. Στάση που εγείρει ερωτηματικά, καθώς σύμφωνα με τo διπλωματικό και εκκλησιαστικό πρωτόκολλο είθισται να υπερθεματίζουν σε τέτοιες εκδηλώσεις.
Η απόχρωση αυτή, αν και δύσκολα αντιληπτή, έχει ιδιαίτερα υψηλή σημειολογική, διπλωματική και πολιτική αξία, καθώς είναι προφανές ότι τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν και ότι η επαναπροσέγγιση αφορά τη δημόσια εικόνα και όχι τα θέματα ουσίας.
Μάλιστα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε πως
«είχαμε μία καλή και χρήσιμη επικοινωνία με τον Μακαριώτατο αδελφό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Είναι η πρώτη μας συνάντηση μετά από κάποιες στενοχώριες που μεσολάβησαν μεταξύ μας. Αυτά είναι ανθρώπινα. Πρέπει να έχουμε τη δύναμη να τα υπερβαίνουμε και να συνεχίζουμε για το καλό της Εκκλησίας.
Ο Μακαριώτατος είχε την πολύ ωραία και αδελφική πρωτοβουλία να με προσκαλέσει για τα εγκαίνια στο Δήλεσι και αυτό είναι μία ευκαιρία για αναθέρμανση των σχέσεών μας, όπως είχα γράψει και στο απαντητικό ευχαριστήριο γράμμα όταν έλαβα την πρόσκλησή του.
Είναι ανθρώπινο στη ζωή των προσώπων και των Εκκλησιών να μεσολαβούν δυσάρεστες στιγμές, αλλά προκειμένου περί της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας ότι “το αίμα νερό δεν γίνεται”» ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συμπλήρωσε: «Έτσι θα πορευθούμε ως ομόδοξοι και ως αδελφοί. Είμαστε υπεύθυνοι έναντι των Εκκλησιών μας και του λαού του Θεού.
Συζητήσαμε όλα τα θέματα, μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει για τη χθεσινοβραδινή εκτενή συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.
Θίξαμε και το Ουκρανικό εκκλησιαστικό θέμα και άλλα θέματα που αφορούν τις Εκκλησίες μας, ενώ έγινε και μία αμοιβαία ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν αυτήν τη στιγμή το Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος. Χωρίζουμε απόψε πολύ ευχαριστημένοι και αγαπώντες περισσότερο ο ένας τον άλλο».
Από την πλευρά του, ο Προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας, αρκέστηκε να δηλώσει ότι προσυπογράφει όλα όσα δήλωσε ο Πατριάρχης, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «για την ευκαιρία να έχουμε κοντά μας τον Πατριάρχη μας».
Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος κατόπιν πρόσκλησής του βρίσκεται στην Αθήνα για να τελέσει αύριο το απόγευμα τα εγκαίνια του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης «Άγιος Πορφύριος», στο Δήλεσι Βοιωτίας και εν συνεχεία έκανε αναφορά στο εν λόγω Κέντρο, το οποίο φέρει το όνομα του Αγίου Πορφυρίου, καθότι αποτελούσε επιθυμία και του Γέροντα Πορφύριου η δημιουργία του.
«Θεωρήσαμε ότι πρέπει να είναι κοντά μας ο Πατριάρχης μας. Έτσι, συμμετέχετε και εσείς στις χαρές μας και μας δίνετε περισσότερο κουράγιο, για να περπατήσουμε στον δρόμο που όλοι περπατάμε με τις μικρότητες, τα προβλήματα, τις δυσκολίες, αλλά πρέπει αυτές τις δυσκολίες να τις υπερπηδήσουμε, για να κάνουμε το έργο που θέλει η Εκκλησία»,
τόνισε.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε ευγνώμων και συγκινημένος για την παρουσία του στην Αθήνα προκειμένου να προστεί των εγκαινίων:
«Χαίρω προσωπικώς διότι συμμετέχουμε στη μεγάλη και δικαιολογημένη χαρά σας»,
τόνισε ο Πατριάρχης και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση να τελέσει τα εγκαίνια, ενώ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο που είχε τη λεπτότητα να αποστείλει την πρόσκληση με τον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής, επίσκοπο Θεσπιών Συμεών και όχι ταχυδρομικώς.
«Ανταποκρίθηκα αμέσως, προθύμως, διότι όπως λέει και η Αγία Γραφή, όταν χαίρει ένα μέλος της Εκκλησίας, συγχαίρουν όλα τα μέλη και όταν πάσχει ένα μέλος, πάσχουν όλα.
Εμείς αυτήν την φορά, αυτήν τη στιγμή, συγχαίρουμε, συνευφραινόμεθα και σας συγχαίρω από καρδιάς, για αυτήν την μέριμνα για τα γηρατειά.
Η Εκκλησία ενδιαφέρεται όχι μόνο για την σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου, αλλά και για τις επίγειες ανάγκες. Ο άνθρωπος είναι σώμα και ψυχή και η Εκκλησία σαν στοργική Μητέρα και τροφός πρέπει να σπεύδει, όπως και όσο μπορεί, να συμβάλλει στην ευτυχία του ανθρώπου»,
επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, ενώ παρόντες ήταν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης και κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.