Σε σταθερό βηματισμό συνεχίζεται η υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού στα Βαλκάνια, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να μεταβαίνει σήμερα στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας, προκειμένου να εγκαινιάσει, μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, την έναρξη κατασκευής του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB.
Ο αγωγός IGB εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για τον νότιο ενεργειακό διάδρομο της ΕΕ, ενώ στόχος είναι να συνδεθεί με τα υφιστάμενα δίκτυα της ΔΕΠΑ, για τη διοχέτευση αερίου από την πλατφόρμα αεριοποίησης LNG στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και σε δεύτερη φάση με τον East Med.
H έναρξη λειτουργίας του IGB αναμένεται το 2020.
Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού έχει υψηλή πολιτική και σημειολογική αξία, καθώς επιδεικνύει το επίπεδο της δέσμευσης και την πολιτική βούληση για την προώθηση του νέου ενεργειακού και γεωοικονομικού οικοσυστήματος που εκτείνεται από τη Μέση Ανατολή, διέρχεται την Ανατολική Μεσόγειο και καταλήγει στα Δυτικά Βαλκάνια, με στόχο να εκταθεί μέχρι την Κεντρική Ευρώπη.
Πρόκειται για ένα έργο που θεωρείται σημαντικό για τις συνθήκες ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο TAP, ο κάθετος διάδρομος, τμήμα του οποίου είναι και ο IGB, ο East-Med, ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη που σχεδιάζεται, ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή, είναι έργα που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και αναβαθμίζουν τον γεωοικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.
Ο διασυνδετήριος αγωγός IGB αποτελεί βασική συνιστώσα της κάθετης διασύνδεσης των Βαλκανίων. Ενισχύει τη θέση της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου για την περιοχή, ενώ στην κατασκευή θα συμμετάσχουν και ελληνικές εταιρείες. Θα αντλεί αέριο, τόσο από τον TAP, ο οποίος θα αρχίσει να λειτουργεί το 2020, όσο και, μελλοντικά, από τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη.
Με την προώθηση του κάθετου διαδρόμου η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αναβαθμίσει θέση της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και να θέσει τις βάσεις για μια ενεργή πολιτική οικονομικής συν-ανάπτυξης, συνεργασίας και οικονομικής ευημερίας για την περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπη.