Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για το ενδεχόμενο πολιτικών ανακατατάξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε περίπτωση νίκης μεν, αλλά με μικρή διαφορά δε, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσαν το πλέον ενδιαφέρον ζήτημα στην επικαιρότητα, εν μέσω ανιαρών συνεντεύξεων και συγκεντρώσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Αντίστοιχες συμπεριφορές της διαδικτυακής και εν γένει της κοινής γνώμης καταδεικνύουν για ακόμη μια φορά, αδιαφορία, παθητική στάση και κλίμα απαξίωσης, στάση που στο παρελθόν οδήγησε σε άνοδο της ακροδεξιάς.
Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας
Αν και οι δηλώσεις δεν αποδόθηκαν πάντα σωστά από τα media και σε αρκετές περιπτώσεις οι παρερμηνείες στρέβλωναν εντελώς τα λεγόμενα, το κλίμα που δημιουργήθηκε δεν απείχε πολύ από την ουσία, καθώς ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ερωτηθείς σχετικά με τις συνέπειες μιας νίκης με μικρή διαφορά, απέφυγε να απαντήσει ευθέως, αντιτείνοντας ότι δεν μπορεί να προβεί σε προβλέψεις από τη στιγμή που δεν είναι στο επιτελείο και στην ηγετική ομάδα, γιατί μπορεί να παρερμηνευτούν.
Ωστόσο, στη συνέχεια απάντησε, με μεγαλύτερη σαφήνεια, στην ερώτηση για την προοπτική εσωκομματικών εξελίξεων, λέγοντας
“όχι βέβαια, τα κομματικά επιτελεία θα συζητήσουν καταρχήν τα αποτελέσματα, θα τα αναλύσουμε και ενόψει εθνικών εκλογών θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό”.
Η πρώτη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου είναι ενδεικτική πολιτικών διαφωνιών για τον χειρισμό της προεκλογικής περιόδου, κάτι που είχε φανεί και σε πρωγενέστερες δηλώσεις τις οποίες εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η δεύτερη τοποθέτηση όμως, δείχνει ότι αποτρεπτικό ενδεχόμενων εξελίξεων στην κορυφή δεν είναι η επάρκεια του προέδρου, αλλά ο περιορισμένος χρόνος για τις εθνικές εκλογές.
Η προσεκτική ανάγνωση των σχολίων του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, υποδηλώνει αποστασιοποίηση του από την επικοινωνιακή στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη και προσπάθεια περιορισμού της έκθεσης στον κίνδυνο, όντας επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.
Οι δηλώσεις Μεϊμαράκη πυροδότησαν εκ νέου φυγόκεντρες τάσεις, σύμφωνα με την ανάλυση περιεχομένου με το PaloPro για Web & Social Listening και Analytic, που εμφανίζουν τη Νέα Δημοκρατία να παρουσιάζει ανομοιογενές πρόσωπο στις ευρωεκλογές, δίνοντας χώρο σε υποβόσκουσες έριδες να έρθουν στο προσκήνιο.
Η ανάλυση περιεχομένου των ποσοτικών δεδομένων του PaloPro για το query Νέα Δημοκρατία” εξάγει τα ακόλουθα συμπεράσματα που αναδεικνύουν τις τάσεις του διαδικτύου για την προεκλογική εικόνα της Νέας Δημοκρατίας:
(α) την “καραμανλική” πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας που κάποιοι εκπρόσωποί της φέρονται να διατηρούν επαφές με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η συγκεκριμένη τάση ενισχύεται από τους προερχόμενους εξ αυτής κυβερνητικούς παράγοντες, όπως τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα. Η καραμανλική πτέρυγα θεωρεί, σύμφωνα με χρήστες των Social Media, εφικτό το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, πιστεύοντας ότι θα προωθήσει καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας. Η καραμανλική πτέρυγα εμφανίζεται να ενεργεί μέσω μεμονωμένων προσώπων τα οποία φέρονται, σύμφωνα με χρήστες των Social Media που επιδιώκουν να αποδυναμώσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα καραμανλικά στελέχη αποφεύγουν στην πλειοψηφία του να ταυτιστούν με τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και επισημαίνουν με κάθε ευκαιρίες σε δηλώσεις το έργο της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.
(β) Τη φιλελεύθερη πτέρυγα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου χρήστες των Social Media θεωρούν ότι επιδιώκει να αλλάξει την παραδοσιακή ταυτότητα του κόμματος. Παράλληλα, εκτιμούν ότι ο Μητσοτάκης έβαλε στο ευρωψηφοδέλτιο στελέχη τα οποία αμφισβητούν, σε ένα βαθμό, την πολιτική και κάποια εντάσσουν σε αυτά και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος τοποθετήθηκε επικεφαλής. Παράλληλα, η ανάλυση περιεχομένου του PaloPro δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να παρουσιάζει έλλειμμα στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, εξαιτίας της διστακτικότητας του να αντιδράσει εξ’ αρχής στη Συμφωνία των Πρεσπών και να μην υποστηρίξει τα μαζικά συλλαλητήρια εναντίον της ονομασίας. Ταυτόχρονα, χρήστες των Social Media, θεωρούν ότι κόμμα εμφανίζει να χαρακτηρίζεται από επιλογές της οικογένειας Μητσοτάκη, κυρίως στην περιφέρεια και στους δήμους, όπως οτι υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας, είναι ο Κώστας Μπακογιάννης. Επίσης, χρήστες των Social Media ενοχλούνται και από την ταύτιση συμφερόντων Κυριάκου Μητσοτάκη και Βαγγέλη Μαρινάκη, που στοχοποιούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν ότι προκαλούν αρνητικούς συνειρμούς στην εικόνα της Νέας Δημοκρατίας που λειτουργούν αποτρεπτικά για εν δυνάμει ψηφοφόρους.
(γ) Τα στελέχη τα οποία συσπειρώνονται στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η ανάλυση περιεχομένου δείχνει ότι οι “σαμαρικοί”, σύμφωνα με χρήστες των Social Media αποτελούν μια ισχυρή τάση εντός της Νέας Δημοκρατίας που υιοθετεί μια πιο σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή που επικεντρώνεται κυρίως στα εθνικά θέματα, Συμφωνία Πρεσπών και ελληνοτουρκικά. Σαμαρικοί και φιλελεύθεροι φαίνεται να έχουν συνάψει μια ιδιότυπη εκεχειρία εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ομως, αυτή υπονομεύεται από τις εν γένει ήπιες αντιδράσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε επιθέσεις της κατά των υπουργών της κυβέρνησης Σαμαρά.
(δ) το ενδεχόμενο μικρής διαφοράς της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημανθεί από χρήστες Social Media με αφορμή τη δήλωση του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη για ενδεχόμενη αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Η δηλωση του ενδέχεται σύμφωνα με την ανάλυση περιεχομένου να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία στην περίπτωση μικρής διαφοράς καθώς χρήστες των Social Media θεωρούν ότι έγινε με βάση αυτό το σκεπτικό.
Επίσης, η ανάλυση περιεχομένου, ανέδειξε και τρία ποιοτικά χαρακτηριστικά για ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές, των διαφοροποιήσεων της ψήφου ανά περιφέρεια.
- Τα κριτήρια της ψήφου για παράδειγμα στις βόρειες περιφέρειες της Ελλάδας θα καθοριστούν με βάση τα εθνικά θέματα. Το ποιοτικό αυτό δεδομενο φαίνεται να διαφεύγει της προσοχής των συμβούλων επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
- Ταυτόχρονα, χρήστες των Social Media δείχνουν μια αποστασιοποίηση ή επιφύλαξη, από τις εκλογές, ποιοτικό στοιχείο που μεταφράζεται και σε αποχή.
- Παραλληλα, δείχνουν να ενοχλούνται σε ένα βαθμό από τη “μάχη του σταυρού”, με τους υποψήφιους σε ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές να προωθούν το “εγώ” τους αγνοώντας τα προβλήματα των συμπολιτών τους.