Για το σκηνικό της επόμενης ημέρας προετοιμάζονται οι αγορές σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς οι Ευρωεκλογές αναμένεται να επανακαθορίσουν την ισορροπία ευρωσκεπτικιστών-ευρωπαϊστών, μέσω της οποίας ρυθμίζεται και το επίπεδο επιρροής των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην ΕΕ, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να κλείσει το εμπορικό μέτωπο με την Κίνα για να πιέσει την Ευρώπη, τη στιγμή που γίνονται προσπάθειες για την ολοκλήρωση projects που θα ενισχύσουν την συνοχή, όπως τα ενεργειακά και ο ευρωστρατός.
Παράλληλα, τις αγορές προβληματίζουν “εκρήξεις” ναρκών όπως αυτή που αποσταθεροποίησε την αυστριακή κυβέρνηση δεξιάς-ακροδεξιάς, οι εξελίξεις στην Ιταλία, το Brexit και οι εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς παίζει καταλυτικό ρόλο σε μια σειρά από θέματα, από το προσφυγικό και την ενέργεια, μέχρι τον ευρωστρατό και τα Βαλκάνια.
Το πολυσύνθετο και συνάμα ενεργητικά μεταβαλλόμενο παζλ καθορίζει τη διάθεση ανάληψης ρίσκου των επενδυτών, η οποία δεν μπορεί να παρά να είναι περιορισμένη, δεδομένης μάλιστα της εν εξελίξει συντονιμσένης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Το πλαίσιο αυτό σπρώχνει το έξυπνο χρήμα σε αναζήτηση σχετικά και συγκριτικά ασφαλών αποδόσεων, δηλαδή συγκεκριμένων περιπτώσεων χωρών και εταιριών που επιδεικνύουν ουσιώδη διαφοροποίηση από τις υπόλοιπες, τόσο στη συμπεριφορά των αγορών, όσο και θεμελιωδώς.
Συνεπώς, η Ελλάδα, που αποτελεί ένα παράδειγμα τέτοιας χώρας, θα μπορούσε να βγει ενισχυμένη, σε επίπεδο προσέλκυσης επενδυτών, καθώς η όποια πολιτική αλλαγή, δεν αναμένεται να επιφέρει ουσιώδεις διαφοροποιήσεις στην ευρωατλαντική στρατηγική. Βέβαια, παραδοσιακά οι κυβερνητικές αλλαγές είναι συνυφασμένες με καθυστερήσεις, αναπροσαρμογές και επιχειρηματικές συγκρούσεις. Οι κίνδυνοι αυτοί, αν και είναι εν πολλοίς περιορισμένοι, ωστόσο αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τους εν δυνάμει επενδυτές, καθώς το επενδυτικόρίσκο ανεβαίνει σε δυσθεώρητα επίπεδα λόγω της ταυτόχρονης αναδιάταξης πολλών παζλ πανευρωπαϊκά.
Η απόφαση της Google διακόψει τη συνεργασία με την Huawei, συμμορφούμενη με το προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη των επιπτώσεων του εμπορικού πολέμου σε τομείς που δεν εμπλέκονται άμεσα σε αυτόν,
Στην Ελλάδα, το φάντασμα του σκανδάλου των Folli Follie πλανάται ξανά στο Χρηματιστήριο, λόγω της σύγκρουσης μετόχων που απειλεί να αποσταθεροποιήσει την Creta Farms, μια από τις πλέον εξωστρεφείς και καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, η αδυναμία των τραπεζών να πείσουν για την αποτελεσματικότητα των σχεδίων τους και η ανεπαρκής χρηματοδοτική στήριξη της οικονομίας δημιουργούν ανασφάλεια για τη βιωσιμότητα της δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας, ιδιαίτερα μέσα σε ένα τόσο ασταθές διεθνές περιβάλλον.
Η άνοδος της ακροδεξιάς αν και αποτελεί πρώτου μεγέθους πρόβλημα για τα κόμματα και το πολιτικό προσωπικό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, εν τούτοις δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των αγορών, που ελέω Trump-effect, έχουν προτιμολογήσει μια τέτοια δυναμική στην Ευρώπη, η οποία άρχισε να ξεδιπλώνεται με το Brexit και παραμένει, χωρίς ωστόσο να απειλεί ουσιωδώς την ευρωπαϊκή συνοχή.
Υπ’ αυτό πρίσμα οι αγορές αναμένεται να παραμείνουν σε μοτίβο έντονων διακυμάνσεων και ακαριαίων ανατροπών, συμβάλλοντας στην αύξηση της ρευστότητας και περιορίζοντας την ροή κεφαλαίων προς την πραγματική οικονομία.