Η μεγάλη πτώση της λίρας, η προοπτική ύφεσης της τουρκικής οικονομίας και η τάση περιορισμού της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, δεν προσέγγιση των τουρκικών τραπεζών με funds-αγοραστές κόκκινων δανείων, ενώ παράλληλα η Moody’s εξέπεμψε σήμα κινδύνου για το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της οικονομίας, αξιώνοντας ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση funds-τραπεζών δεν μπορούσαν καν να συμφωνήσουν στον ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ένδειξη της τεράστιας απόστασης και της απροθυμίας των αγοραστών να μπουν εκτεθούν στον τραπεζικό τομέα και τον κοινωνικό ιστό της Τουρκίας, τη στιγμή που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών πιέσεων.
Η μεγάλη πτώση της λίρας, η οποία πέρυσι απώλεσε το 28% της αξίας της έναντι του δολαρίου, έχει αυξήσει τις υποχρεώσεις των εταιρειών που έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα. Πολλές από τις εταιρείες αυτές έχουν ζητήσει αναδιάρθρωση των δανείων, συνολικού ύψους 28 δισ. δολαρίων, με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών να αποδυναμώνονται όσο εξασθενεί το ενεργητικό τους.
Πληροφορίες του πρακτορείου Reuters είχαν ήδη αποκαλύψει μέσα στην εβδομάδα πως η Αγκυρα βρίσκεται σε επαφές με τράπεζες για την ψήφιση νομοσχεδίου που θα τις προστατεύει από τη διαγραφή κόκκινων δανείων, προωθώντας ακόμη και το σενάριο πώλησης χαρτοφυλακίων σε ξένους επενδυτές για να περιοριστούν οι απώλειες. Σε πρώτη φάση, όμως, οι επαφές με υποψήφιους αγοραστές, όπως η Goldman Sachs και η Bain Capital, ήταν άκαρπες, καθώς δεν βρέθηκε κοινό έδαφος σε βασικά θέματα. Σύμφωνα με μία από τις πηγές του Bloomberg, οι επενδυτικές εταιρείες ζήτησαν απομείωση 30% της ονομαστικής αξίας των δανείων ή και μερίδιο στα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν υπό την κατοχή τους οι τράπεζες. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες αρνήθηκαν την όποια διαγραφή δανείων, προτιμώντας την αναδιάρθρωσή τους. Το Reuters είχε αναφέρει νωρίτερα στην εβδομάδα πως ορισμένες τουρκικές τράπεζες τηρούν επιφυλάξεις για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μόνο στον ενεργειακό κλάδο τα κόκκινα δάνεια υπολογίζονται στα 13 δισ. δολάρια, ενώ εκτεθειμένοι είναι επίσης ο κατασκευαστικός κλάδος και αυτός των ακινήτων.
Καμπανάκι από τη Moody’s
Η Τουρκία χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο για την οικονομία, προκειμένου να αποφύγει μια νέα υποβάθμιση, δήλωσε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος της Moody’s. «Εάν δεν δρομολογηθεί ένα αξιόπιστο και ευρείας κλίμακας σχέδιο για να αντιμετωπισθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και να μειωθούν οι διακυμάνσεις στην τουρκική λίρα τότε θα αυξηθούν οι πιέσεις για μια νέα υποβάθμιση», είπε ο γενικός διευθυντής στον τομέα του δημοσίου χρέους στη Moody’s, Ιβ Λέμαϊ, στο πρακτορείο Reuters. Τον περασμένο Αύγουστο, η Μoody’s υποβάθμισε την τουρκική οικονομία στο Βa3.