Το μέτωπο της τρομοκρατίας επιχειρεί να αναδείξει στη διμερή αντιπαράθεση με την Ελλάδα η Τουρκία, εστιάζοντας στην αθώωση των εννέα Κούρδων που είχαν συλληφθεί και προφυλακιστεί λίγο πριν από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017 ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C και με την κατηγορία σχεδίασης επίθεσης εναντίον του Τούρκου προέδρου.
Για τους συγκεκριμένους Κούρδους η Τουρκία είχε εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης και στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης είχαν συλληφθεί με την υποψία σχεδιασμού επίθεσης κατά του Ταγίπ Ερντογάν, όταν αυτός επισκέφθηκε την Αθήνα. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι αθωώθηκαν στο δικαστήριο, στην Ελλάδα, προκαλώντας τη μήνη της Άγκυρας που είχε ζητήσει την έκδοσή τους, αλλά δεν είχε αποστείλει στοιχεία για εγκληματικές πράξεις που τελέσθηκαν σε δικό της έδαφος. Συνεπώς από τη στιγμή που όι εις βάρος τους κατηγορίες κατέρρευσαν, έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τη βελτίωση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων αναδεικνύει το θέμα χαρακτηρίζοντας τους Κούρδους μέλη του PKK και του DHKP-C, θέλοντας να ενεργοποιήσει τα αντιτρομοκρατικά αντανακλαστικά των ΗΠΑ.
«Με ανησυχία παρατηρούμε πως η Ελλάδα έχει γίνει ασφαλές καταφύγιο για τις τρομοκρατικές οργανώσεις DHKP-C, PKK και FETΟ. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συμπάθεια, ανοχή και βοήθεια που παρέχεται στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις υποσχέσεις για την διεθνή καταπολέμηση της τρομοκρατίας»
τόνισε χθες Τετάρτη ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπ. Εξωτερικών Χαμί Άκσοϊ.
Σημειώνει ότι η απόφαση αθώωσης των εννέα μελών του DHKP-C που συνελήφθησαν το 2017 από την ελληνική αστυνομία με σοβαρά ευρήματα για επίθεση εναντίον του Ερντογάν και για τα οποία έχουν ζητήσει την έκδοση τους στην Τουρκία καθώς υπάρχουν εντάλματα σύλληψης εναντίον τους, δείχνει για ποιο λόγο στην Ελλάδα έχουν φωλιάσει τρομοκρατικά στοιχεία.
Αναφέρει τέλος ότι η DHKP-C βρίσκεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ε.Ε. και για τον λόγο αυτό η απόφαση του δικαστηρίου έχει ξεκάθαρα διακόψει και την προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην Ευρώπη.
Η άγκυρα πιέζει την Αθήνα, μεταξύ άλλων, και για την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν και έλαβαν άσυλο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι οποίοι κατηγορούνται επίσης ότι συμμετείχαν σε απόπειρα δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν.