Μπορεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κινας να κυριαρχεί στα media, ωστόσο δεν είναι το μόνο και ενδεχομένως ότι το σημαντικότερο μέτωπο στις διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία επιχειρούν να ποδηγετήσουν την Κίνα σε μια συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, μετά την κατάρρευση της INF.
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλάντιμιρ Πούτιν, προφασιζόμενοι αμοιβαίες παραβάσεις αποχώρησαν από τη συνθήκη για τη μη εγκατάσταση πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη (INF), συμφωνία κατάλοιπο του ψυχρού πολέμου, στην οποία όμως δεν περιλαμβανόνταν η Κίνα, το Πακιστάν και η Ινδία, καθώς είτε δεν διέθεταν πυρηνικό οπλοστάσιο, είτε βρίσκονταν εκτός περιοχής ενδιαφέροντος.
Σήμερα, όμως, με τις ΗΠΑ να αποδομούν κομμάτι, κομμάτι τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, Ινδία και Πακιστάν να φτάνουν στο χείλος σύγκρουσης και την Κίνα να επαναπροσδιορίζει το γεωπολιτικό και γεωοικονομικό της στίγμα στον κόσμο, αναβαθμίζοντας την αμυντική και επιθετική της ικανότητα, η ανάγκη για μια νέα συνθήκη για τα πυρηνικά είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Ωστόσο, το Πεκίνο δηλώνει, δια του υπουργού Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, ότι “δεν ενδιαφέρεται” να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες μια συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει υπονοήσει ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να καταλήξει σε μια τριμερή συμφωνία με τη Ρωσία και την Κίνα μετά την αποχώρησή της από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF).
“Η Κίνα δεν ενδιαφέρεται και δεν το θεωρεί απαραίτητο” να συμμετάσχει σε αυτές τις συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, είπε ο Ουάνγκ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.
Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε τις ΗΠΑ “να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν” στη διμερή συμφωνία INF με τη Ρωσία.
Στις αρχές του έτους οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τη συνθήκη αυτή υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία την έχει ήδη παραβιάσει καθώς κατασκεύασε πυραύλους με βεληνεκές 500-5.500 χιλιόμετρα, κάτι που απαγορεύεται. Η Μόσχα, που αρνείται την κατηγορία, απάντησε αμέσως ότι θα αποσυρθεί και αυτή από τη συνθήκη.
Μια νέα τριμερής συνθήκη που θα αντικαταστήσει την INF θα μπορούσε, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, να αποτελέσει το πλαίσιο για επιμέρους συμφωνίες με μικρότερες πυρηνικές δυνάμεις που θα βοηθήσει να πέσουν οι τόνοι και να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας. Βέβαια, το στοίχημα αυτό είναι μεγάλο και μακρόπνοο, ενώ οι διαμορφωμένες ισορροπίες και τα ανοιχτά μέτωπα, καθιστούν την επίτευξη τέτοιων συμφωνιών ακόμα πιο δύσκολη.