Αντιμέτωπη με κρίση απροσδιόριστων διαστάσεων βρίσκεται η Bayer, καθώς μετά την εξαγορά της αμερικανικής Monsanto, καλείται τώρα να επωμιστεί το βάρος των καταδικαστικών αποφάσεων, το οποίο αν και έχει προϋπολογιστεί οικονομικά, εν τούτοις φαίνεται ότι τέτοιες κοινωνικές επιπλοκές που μπορούν να προκαλέσουν ευρύτερα προβλήματα στο γερμανικό μεγαθήριο των χημικών.
Έτσι, ενώ από τη Δευτέρα η προσοχή των media είναι στραμμένη στην τρίτη καταδικαστική απόφαση, από αμερικανικό δικαστήριο, που ζητά από τη Monsanto να καταβάλει αποζημιώσεις 2 δισ. δολαρίων για το καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο Roundup, διαδηλώσεις διοργανώνονταν σε ολόκληρο τον κόσμο, κατά του νέου γίγαντα των χημικών που προέκυψε από το deal Monsanto-Bayer, παρά τη συμφωνία για πώληση περιουσιακών στοιχείων που έκαναν οι εταιρίες με τον DG Comp, προκειμένου να λάβουν άδεια.
Το πρόστιμο των 2 δισ.
Σώμα ενόρκων δικαστηρίου στην πόλη Όκλαντ της Καλιφόρνιας, επιδίκασε στην εταιρία την καταβολή αποζημίωσης-μαμούθ ύψους πάνω από 2 δις δολάρια σε ζευγάρι Αμερικανών, οι οποίοι κατάφεραν να το πείσουν ότι λόγω χρήσης του ζιζανιοκτόνου Roundup με την καρκινογόνο ουσία γλυφοσάτη εμφάνισαν λέμφωμα μη-Χότζιν. Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία δεν προειδοποίησε επαρκώς για τους κινδύνους από το προϊόν και έδρασε με «δόλο, μέσα καταπίεσης και απάτη».
Στους Άλβα και Αλμπέρτα Πίλιοντ θα καταβληθεί εκτός από τη λεγόμενη punity damage, αποζημίωση 60 εκ. δολαρίων για προηγούμενες και μελλοντικές οικονομικές και μη οικονομικές ζημίες που υπέστησαν.
Στους Άλβα και Αλμπέρτα Πίλιοντ θα καταβληθεί εκτός από τη λεγόμενη punity damage, αποζημίωση 60 εκ. δολαρίων για προηγούμενες και μελλοντικές οικονομικές και μη οικονομικές ζημίες που υπέστησαν.
Πρόκειται για την τρίτη καταδικαστική απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, που καθιστά την εξαγορά της Monsanto από τη Bayer άκρως προβληματική. Ενάγοντες αυτήν τη φορά ήταν ο Άλβα και η Αλμπέρτα Πίλιοντ, στους οποίους εκτός από τη λεγόμενη punity damage, την «τιμωρητική αποζημίωση», μια ιδιαιτερότητα του αγγλοσαξονικού δικαίου, θα καταβληθεί επιπλέον αποζημίωση συνολικά 60 εκ. δολαρίων για προηγούμενες και μελλοντικές οικονομικές και μη οικονομικές ζημίες που υπέστησαν. «Πολεμάμε τον καρκίνο εδώ και 9 χρόνια» δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφαση η Αλμπέρτα Πίλιοντ. «Ο σύζυγός μου πιο πολύ από μένα. Αιτία είναι το Roundup. Μας άλλαξε τη ζωή, δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα που κάναμε παλαιότερα και την ευθύνη έχει η Monsanto γι αυτό το κακό».
Θεωρείται αμφίβολο εάν τελικά η γερμανική εταιρεία καταβάλει τελικά το τεράστιο αυτό ποσό. Γιατί στην αμερικανική δικαιοσύνη οι «τιμωρητικές αποζημιώσεις» διορθώνονται δραστικά προς τα κάτω, ωστόσο η απόφαση έχει συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι ακολουθούν κι άλλα δικαστήρια. Σε σχέση με προϊόντα της Monsanto που περιέχουν γλυφοσάτη η Bayer βρίσκεται αντιμέτωπη με 13.500 αγωγές! Μόνο στο δικαστήριο του Όκλαντ, στο οποίο προσέφυγε το ζευγάρι, περιμένουν τη σειρά τους άλλες 250 αγωγές.
…και διαδηλώσεις
Μετά τη νέα καταδικαστική απόφαση, που ανανεώνει τη δυναμική, πολλές διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αυτό το Σαββατοκύριακο σε όλον τον κόσμο, εναντίον της δράσης του κολοσσού Bayer-Monsanto και άλλων μεγάλων εταιριών που παράγουν εντομοκτόνα και άλλα αγροχημικά προϊόντα, με τους ακτιβιστές να ζητούν “ένα άλλο μοντέλο” γεωργίας.
Ο συνδυασμός των αποφάσεων, που επιβεβαιώνουν την καρκινογόνο δράση του Roundup, των μεγάλων προστίμων, που τραβούν την προσοχή των media και των αναταράξεων που προκαλεί στον αγροτοδιατροφικό τομέα η συγχώνευση των δύο εταιριών, δίνει καύσιμα για τις αντιδράσεις, ενώ απειλεί πλέον τη φήμη του κολοσσού.
Το βαρύ κλίμα αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στις πωλήσεις της εταιρίας, αν και λόγω του μεγέθους η Bayer-Monsanto αποτελεί σχεδόν μονοπώλιο στον τομέα των γεωργικών-χημικών.
Διαδηλώσεις αναμένεται να γίνουν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τη Σερβία, την Κύπρο, την Ινδία, στο Τορόντο του Καναδά, στο Σαν Ντιέγκο και το Όστιν, στις ΗΠΑ. Παρόμοιες κινητοποιήσεις οργανώνονται επίσης στο Μεξικό, στη Χιλή, την Αργεντινή και στο Περθ της Αυστραλίας.
Οι πορείες αυτές γίνονται με πρωτοβουλία περίπου εκατό μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η Greenpeace.
Το κίνημα αυτό έχει ξεκινήσει από το 2013, όμως φέτος το πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθούν οι διαδηλώσεις είναι ιδιαίτερα δυσοίωνο για τη Monsanto. Μόνο στις ΗΠΑ η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με 13.400 αγωγές ενώ την Δευτέρα καταδικάστηκε να καταβάλει 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα ζευγάρι καρκινοπαθών Αμερικανών.
Οι πρώτες πορείες έγιναν το 2013 στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και την Ινδία. Φέτος, στο Παρίσι θα συμμετάσχουν στη διαδήλωση και Βιετναμέζοι, θύματα του “πορτοκαλί παράγοντα”, του φυτοκτόνου που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ από τον αμερικανικό στρατό για την απογύμνωση των δασών. Ο “πορτοκαλί παράγοντας” ήταν προϊόν της Monsanto και τα θύματά του εκτιμάται ότι φτάνουν τα 4,8 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών που γεννήθηκαν μετά τον πόλεμο. Στα μέσα Απριλίου το Βιετνάμ αποφάσισε να απαγορεύσει τη γλυφοσάτη, το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο που έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί καρκίνο.