Σύγχυση προκαλούν τα στατιστικά για τη ρατσιστική και ξενοφοβική βία στη Γερμανία, η αξιοπιστία των οποίων ελέγχεται, εξαιτίας σκανδάλων για συγκάλυψη της ακροδεξιάς βίας που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα προκαλώντας κρίση στα σώματα ασφαλείας και τις υπηρεσίες πληροφοριών.
Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών που παρουσίασε ο σκληροπυρηνικός υπουργός Χέρστ Ζέεχοφερ, οι εγκληματικές ενέργειες ξενοφοβικού και αντισημιτικού χαρακτήρα στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 20% το 2018. Την ίδια στιγμή όμως ο συνολικός αριθμός των εγκλημάτων με πολιτικά κίνητρα σημείωσε αξιοσημείωτη μείωση πέρυσι (-9%) στη χώρα.
Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα πέρυσι σημειώθηκαν 7.701 εγκληματικές ενέργειες ξενοφοβικού χαρακτήρα ( αύξηση 19,7% σε σύγκριση με το 2017) και 1.799 εγκληματικές ενέργειες αντισημιτικού χαρακτήρα.
Όπως ανέφερε ο Ζεεχόφερ, περίπου το 90% των καταγεγραμμένων συμβάντων αυτού του είδους διαπράχθηκε από υποστηρικτές ή μέλη ακροδεξιών οργανώσεων.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις επιπτώσεις της ακροδεξιάς στροφής στη Γερμανία και την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να ελέγξει τη ρητορική και την πολιτική κατεύθυνση.
Προσφάτως, μάλιστα, ο κυβερνητικός συνασπισμός τέθηκε σε δοκιμασία εξαιτίας του πρώην αρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών BfV, ο οποίος επιχείρησε να καλύψει περιστατικά ρατσιστικής βίας στι Κέμνιτς, διέρρευσε ευαίσθητα δεδομένα προς το Afd, ενώ από εσωτερικά έγγραφα πρκύπτει ότι καταφερόταν κατά του συγκυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος. Δεν είναι όμως ο μόνος, από το 2012 η BfV ταλανίζεται από σκάνδαλα και τις ακροδεξιές ροπές των διευθυντών της, αποδεικνύοντας πως ο ρατσισμός είναι συνυφασμένος με τον ναζισμό στη Γερμανία αρκετές δεκαετίες μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Πέρυσι, αποκαλύφθηκε συνωμοσία με τη συμμετοχή στελεχών του στρατού, με τους συμμετέχοντας να έχουν θέσει σε εξέλιξη σενάριο επιθέσεων που θα χρέωναν σε μετανάστες προκειμένου να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον τους.
Σύμφωνα με την έκθεση, ανάμεσα στα συχνότερα αδικήματα ήταν η εκφορά λόγου μίσους, τα αντισημιτικά γκραφίτι, η επίδειξη απαγορευμένων συμβόλων όπως η σβάστικα.
«Αυτή είναι μια εξέλιξη την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ειδικά σε αυτήν εδώ τη χώρα»,
υπογράμμισε ο Χορστ Ζεεχόφερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, αναφερόμενος στο ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας. Και αυτό, πρόσθεσε, σημαίνει την επιστράτευση
«όλων των μέσων που διαθέτουμε: δεν είναι μόνο δουλειά της αστυνομίας, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας».
Σύμφωνα με την DW, η ισραηλιτική κοινότητα της Γερμανίας είναι ανάστατη εξαιτίας της ανόδου του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ηγετικά στελέχη του οποίου κατηγορούνται πως υποβαθμίζουν τα εγκλήματα των ναζί και αποκαλούν το μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος «μνημείο της ντροπής».
Το AfD, αρνείται πως εκφέρει ρατσιστικό ρόλο και ισχυρίζεται ότι για την άνοδο των επιθέσεων εναντίον Εβραίων και εβραϊκών καταστημάτων και επιχειρήσεων ευθύνονται οι αιτούντες άσυλο από μουσουλμανικές χώρες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης Χάικο Μάας, εξέφρασε την ανησυχία του χθες και επισήμανε – ανταπαντώντας στην άκρα δεξιά – ότι ο αντισημιτισμός στη χώρα «δεν είναι εισαγόμενος».
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ – η απόφαση της οποίας η χώρα της να ανοίξει τις πύλες και να υποδεχθεί περίπου 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν θεωρείται πως έπαιξε ρόλο στην άνοδο του AfD – δεσμεύεται να καταπολεμήσει όλες τις μορφές του ρατσισμού και διαμηνύει πως όσοι διαπράττουν εγκληματικές ενέργειες αυτού του είδους θα αντιμετωπίζουν την πλήρη ισχύ του νόμου. «Έχουμε καθήκον και ευθύνη να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και το Σύνταγμά μας», είπε η Μέρκελ χθες μιλώντας σε εκδήλωση. «Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να αντισταθούμε στον ρατσισμό, στο αντισημιτικό μίσος και στη βία χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», πρόσθεσε η ίδια.
Αν και οι ξενοφοβικές και αντισημιτικές εγκληματικές ενέργειες καταγράφουν άνοδο, ο συνολικός αριθμός των εγκλημάτων με πολιτικά κίνητρα σημείωσε αξιοσημείωτη μείωση πέρυσι (-9%) στη χώρα.
Παρά τις δεκαετίες μετάνοιας για το Ολοκαύτωμα και το ναζιστικό της παρελθόν η Γερμανία πλέον δεν είναι εξαίρεση στην Ευρώπη, όπου – όπως και στη Γαλλία – καταγράφεται αύξηση των αντισημιτικών εγκλημάτων.
Τούτων δοθέντων εξηγείται, σε μεγάλο βαθμό, και η άνοδος του ακροδεξιού Afd που μπήκε στη Βουλή και επέχει ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την κυβερνητική συνεργασία CDU-SPD.