Κινήσεις που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως βήματα στην κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης με τις ΗΠΑ κάνει η Τουρκία, σε μέτωπα μάλιστα που έχουν ιδιαίτερη σημασία αλλά δεν βρίσκονται στο επίκεντρο, έτσι ώστε να μην χρεωθεί άμεσα το πολιτικό κόστος ο Ταγίπ Ερντογάν και να μην είναι διαυγής η αλλαγή στρατηγικής.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Φαρούκ Κάμιτς, ότι η κυβέρνηση έχει αποσυνδέσει το θέμα της κύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO από την μέχρι τώρα απαίτηση για έκδοση γκιουλενιστών, που συνεπάγεται ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει σύντομα το σχετικό νομοσχέδιο.
Ο μόνος λόγος για τον οποίο το τουρκικό κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Μακεδονία είναι επειδή έκλεισε για τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία, δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσίευσε την Τρίτη ο Καϊμάκτσι στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας.
“Μπορείτε να ξεκουραστείτε, είμαστε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής σας όταν πρόκειται για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία το συντομότερο δυνατόν. Η Τουρκία θα επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης το συντομότερο δυνατό “,
δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, μεταστρέφοντας τη θέση που είχε διατυπώσει ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακαρ, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Βόρεια Μακεδονία, μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα.
Αν και ο Ακάρ υπογράμμισε την παραδοσιακή στενή φιλία μεταξύ των δύο χωρών, ορισμένα ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας ερμήνευσαν τη δήλωση ως μορφή εκβιασμού, καθώς η Τουρκία, αντίθετα από άλλες γειτονικές βαλκανικές χώρες, δεν είχε ακόμη κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Μακεδονία.
Εντύπωση προκαλεί επίσης η δήλωση του Καϊμακσί ότι η Τουρκία θεωρεί την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ως συμβολή στον στρατηγικό στόχο της οικοδόμησης μεγαλύτερης περιφερειακής ασφάλειας, “έτσι η υποστήριξή μας σε αυτή τη διαδικασία θα είναι πλήρης και δεν θα υπάρξουν προβλήματα”.
Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη θέση της Μόσχας, που υποστηρίζει ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Οι δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου, συνιστούν ουσιαστική αλλαγή στάσης της Τουρκίας τόσο απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία όσο και έναντι του NATO και των ΗΠΑ και αν ενταχθούν στο ίδιο κάδρο με τις διαρροές για καθυστέρηση στην παραλαβή των S-400 και την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας που επιπλήττει τη Ρωσία για τους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ, καταδεικνύοντας υποψία ρήγματος στις σχέσεις Πούτιν-Ερντογάν, τότε διαμορφώνεται ένα ουσιωδώς διαφοροποιημένο σκηνικό.
Για την Άγκυρα η διατήρηση των διαύλων και βραχιόνων που διαθέτει στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Μακεδονία είναι κρίσιμης συμμαχίας για την οικοδόμηση του στρατηγικού πλεονεκτήματος έναντι της Ελλάδας και για την αναγνώριση του ρόλου της ως περιφερειακή υπερδύναμη, προοπτική που αμφισβητείται ευρέως, αλλά αποτελεί πάγια προτεραιότητα για την Τουρκία.
Με δεδομένη την αναδιάταξη ισορροπιών που ΄προκαλεί η Συμφωνία των Πρεσπών, με την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, σε συνδυασμό με το πογκρόμ της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται ότι εξαναγκάζεται σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να διατηρήσει τα κεκτημένα.