Υψηλά για διατηρεί τους τόνους στην Ανατολική Μεσόγειο και έναντι Κύπρου και Ελλάδας η Τουρκία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου να εκτοξεύει έμμεσες απειλές, ενθαρρυμένος από τη στάση της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς είναι η πρώτη χώρα της Δύσης που διαφοροποιείται από τον αμερικανο-ευρωπαϊκό άξονα με τόσο ηχηρό τρόπο.
Αν και τα κίνητρα, η στόχευση και η ατζέντα που εξυπηρετεί η δήλωση του Σερ Άλαν Ντάνκαν δεν είναι σαφή, το γεγονός παραμένει ότι η η Άγκυρα ερμηνεύει τις εξελίξεις ως στήριξη των θέσεων της και μονομερή άρση της ιδιότυπης καραντίνας στην οποία είχε τεθεί ο Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως ανέφερε ο Τσαβούσογλου
«θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Η Ελληνοκύπριοι διεξάγουν επιχειρήσεις γεώτρησης χωρίς να εγγυώνται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αν αντί για μία λογική προσέγγιση προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες, θα ενεργήσουμε όπως απαιτείται».
Η δήλωση αυτή εκλαμβάνεται από Αθήνα και Λευκωσία ως έμμεση απειλή, ωστόσο ο στόχος του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν είναι πολιτικός ή διπλωματικός, αλλά επιχειρηματικός, καθώς θέλει να αναγκάσει τις εταιρίες να υπαναχωρήσουν υπό το φόβο εκτράχυνσης της κατάστασης, ιδιαίτερα τώρα που η θέση αυτή βρίσκει ευήκοα ώτα στη Μεγάλη Βρετανία.
Οι προετοιμασίες για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ έχουν πυροδοτήσει σειρά αντιδράσεων και προκλήσεων από την τουρκική πλευρά, ενώ στο πλευρό της Κύπρου έχουν ταχθεί ΕΕ και ΗΠΑ καλώντας την Τουρκία να αποφύγει ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε ένταση.
Πρόσφατα και η Ρωσία, τηρώντας στάση ίσων αποστάσεων, ζήτησε να αποφευχθούν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην περαιτέρω ένταση και να δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία προς τη διευθέτηση του Κυπριακού.
Παράλληλα, η Τουρκία, παρουσίασε σε ξένους διπλωμάτες, χάρτες με τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο που εξαφανίζει την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου, προκειμένου να πείσει ότι η δράση της στην περιοχή είναι «καθόλα νόμιμη».