Το τελικό στάδιο στη φάση του Βrexit φαίνεται ότι αργεί ακόμη καθώς κάθε ημέρα έχουμε νέες επιπλοκές και περιπλοκές στη διαδικασία. Αυτό που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλάβει είναι εάν τελικά θέλει η Mεγάλη Βρετανία να φύγει και με ποιούς όρους. Ο Γιούνγκερ το έδειξε το προηγούμενο τρίμηνο καθαρά ότι οι Βρετανοί πρέπει να αποφασίσουν και θεσμικά εάν και πως θέλουν να φύγουν. Το ίδιο πράγμα αλλά με πιο κομψό τρόπο έχει εκφράσει και ο Τουσκ.
Του Νίκου Σακελλαρίου
Ωστόσο, η Βρετανία βιώνει το ίδιο λαϊκίστικο δράμα με την Ιταλία. Η επιχειρηματική και πνευματική ελίτ του Λονδίνου (αυτοί δηλαδή που κινούν τα νήματα) θέλουν παραμονή στην Ε.Ε επειδή γνωρίζουν ότι οι επιπτώσεις από μία βίαια έξοδο θα είναι οδυνηρές για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα ενώ στα μεγάλα περιφερειακά κέντρα της Βρετανίας την τάση για την έξοδο δίνουν οι περήφανοι Brits άνω των 60 ετών που απολαμβάνουν το τσάι τους ονειρευόμενοι παλιά μεγαλεία. Υπάρχει βέβαια και η ‘βασιλική’ πλευρά η οποία αν και δεν εκφράσει δημοσίως την άποψή της σεβόμενη τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, εντούτοις δείχνει να αποδέχεται τις απόψεις της επιχειρηματικής ελίτ (πως άλλως θα μπορούσε).
Οι αγορές δείχνουν τη δύναμή τους
Ωστόσο υπάρχει ο παράγοντας Χ o οποίος ουσιαστικά είναι οι αγορές κεφαλαίου και ιδιαίτερα οι μετοχές, τα ομόλογα και οι ισοτιμίες της στερλίνας που ουσιαστικά κάνουν επίδειξη της μεγάλης ρευστότητας που υπάρχει και στο διεθνές σύστημα αλλά και αυτές που κινούνται πέριξ του City.
Αν θυμάστε καλά, όταν ξεκίνησε η περιπέτεια του Brexit , όλοι προέβλεπαν την κατάρρευση του αγγλικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εντούτοις , οι αλλαγές έδρας χρηματιστηριακών εταιρειών, επενδυτικών funds και ασφαλιστικών ομίλων ήταν ελάχιστες. Σ’ αυτά τα 2,5 χρόνια , ο δείκτης FTSE 100 παραμένει περίπου 10% κάτω από τα ιστορικά υψηλά του δείχνοντας ότι έχει προεξοφλήσει εν πολλοίς και τα χειρότερα. Οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων έχουν επηρεαστεί μέσα σ’ αυτά τα χρόνια μόλις 50 μονάδες βάσης και με μικρή σχετικά μεταβλητότητα.
[stock-market-overview stockExchange=”LSE” width=”100%” title=”Η εικόνα των βρετανικών αγορών” indices=”^FTSE100″ allowSort=”true” includeChart=”true” logoMaxHeight=”20px” logoMaxWidth=”90px” height=”400px”]
Η ισοτιμία της στερλίνας με το ευρώ έχει υποχωρήσει λιγότερο από 10% από τα επίπεδα που είχε πριν από 2 χρόνια παρά το γεγονός ότι με τις αρχικές αντιδράσεις της πρώτης περιόδου βρέθηκε να πιέζεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Αύξηση εκδόσεων εταιρικών ομολόγων και εγγραφών στην AIM
Οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων είτε των επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου είτε εκτός Βρετανίας έχουν αυξηθεί με τους ίδιους ρυθμούς που είχαν προ του δημοψηφίσματος , δείγμα της μεγάλης ρευστότητας που επικρατεί στο σύστημα. Το δόγμα που επικρατεί στο Λονδίνο σήμερα είναι «ψάχνουμε επενδύσεις, παίρνουμε ρίσκα και περιμένουμε αποδόσεις». Επίσης και η AIM με τις πολλές εταιρείες συνεχίζει να δέχεται μεγάλο αριθμό αιτήσεων για εγγραφές.
Kάτω απ’ αυτές τις συνθήκες είναι εύλογο να αναρωτηθούν αρκετοί Εγγλέζοι εάν πρέπει «να μείνουν ή να φύγουν» ή όπως αναρωτιόντουσαν οι Λονδρέζοι Clash «should I stay , should I go».