Ανοδικό ξέσπασμα στις τιμές του πετρελαίου προκάλεσε η επίθεση με drones στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα είχαν σημειωθεί σαμποτάζ σε τέσσερα τάνκερ, τα δύο της Σαουδικής Αραβίας.
Η κλιμάκωση, αυτή, των εντάσεων είναι άγνωστο ακόμα αν οφείλεται στη σύγκρουση ΗΠΑ-Ιραν ή αν αποτελεί spillover του πολέμου στην Υεμένη.
Η τιμή του brent γράφει κέρδη 1,16%, ξεπερνώντας τα 71 δολάρια, ενώ η τιμή του Crude WTI αργού κινείται κοντά στα 62 δολάρια το βαρέλι, με ημερήσια κέρδη 1,64%.
Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Χαλίντ Αλ Φαλίχ, η Aramco αναγκάσθηκε να σταματήσει τις εργασίες άντλησης σε ορισμένα τμήματα του ανατολιτικο-δυτικού αγωγού, μετά τις επιθέσεις από μη-επανδρωμένα αεροσκάφη σε δύο σταθμούς άντλησης και μέχρις ότου γίνει απολογισμός της ζημιάς.
[stock-market-overview stockExchange=”Commodities” width=”100%” title=”Brent Oil” commodities=”CO” allowSort=”true” includeChart=”true” logoMaxHeight=”20px” logoMaxWidth=”90px” height=”400px”]
Το Ριάντ είχε ανακοινώσει ενωρίτερα ότι δύο από τα πετρελαιοφόρα τάνκερ της ήταν μεταξύ εκείνων που δέχθηκαν επίθεση την Κυριακή στην ακτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τα περιστατικά φουντώνουν την ένταση στον Αραβικό Κόλπο, μια περιοχή από την οποία εξάγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου παγκοσμίως.
Το Ιράν αρνείται κάθε ευθύνη για το συμβάν, για το οποίο φέρεται να ευθύνονται οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, όπως μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός υπό τον έλεγχο των Χούτι.
Οι φόβοι για την παγκόσμια προσφορά μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ διατηρούν τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα. Το ένα πέμπτο-της παγκόσμιας προσφοράς μεταφέρεται από τις παραγωγούς χώρες της Μέσης Ανατολής προς τις διεθνείς αγορές μέσω των Στενών του Χορμούζ.