Κινήσεις που καταμαρτυρούν την ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική κυβέρνηση, κάνε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς καταθέτει τροπολογία για τη μεταφορά των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, έτσι ώστε να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο Ταγίπ Ερντογάν κατά το δοκούν, τη στιγμή που ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι η Τουρκία δέχεται συντονισμένη επίθεση από “οικονομικούς τρομοκράτες”, προειδοποιώντας για συλλήψεις τραπεζιτών.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τo τουρκικό υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοθεσία για τη μεταφορά 40 δισ. τουρκικών λιρών (6,6 δισ. δολ.) από αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, για να τον ενισχύσει, καθώς το έλλειμμα είναι πιο βαθύ από ότι αναμενόταν. Δεν είναι σαφές εάν το νομοσχέδιο θα φτάσει στο κοινοβούλιο, αν και μία πηγή υπογράμμισε ότι θα γίνει «σύντομα».
Οι εξελίξεις αυτές, έρχονται μετά τη νέα διολίσθηση της τουρκικής λίρας και τη σπατάλη αρκετών δισεκατομμυρίων για τη στήριξή της, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επιτρέπει την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, η οποία έχει αναγκαστεί να καταφύγει σε πολύ ακριβά ισοτιμιακά swaps προκειμένου να αποκτήσει ρευστότητα για τη στήριξη του νομίσματος.
Εάν ενεργοποιηθεί, η μεταφορά θα σηματοδοτήσει μία ακόμη ανορθόδοξη απόπειρα της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν με στόχο να βγάλει την Τουρκία από την ύφεση και να σταθεροποιήσει τη λίρα, μετά την κρίση της τελευταίας χρονιάς.
Η λίρα είναι υπό νέα πίεση τους τελευταίους δύο μήνες, κυρίως λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για τα αποθεματικά σε ξένο νόμισμα της κεντρικής τράπεζας.
Τα «νόμιμα αποθεματικά» είναι αυτά που η κεντρική τράπεζα βάζει στην άκρη από κέρδη, με στόχο να χρησιμοποιηθούν σε εξαιρετικές συνθήκες. Στα τέλη του 2018, ήταν 27,6 δισ. τουρκικές λίρες, σύμφωνα με την τράπεζα.
Η τουρκική λίρα σήμερα κάνει βουτιά 2,1%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 6,1116 λίρες ανά δολάριο.
Η μεταφορά θα είναι η δεύτερη κίνηση της Αγκυρας για άντληση κεφαλαίων από την κεντρική τράπεζα, με στόχο την ενίσχυση του προϋπολογισμού. Τον Ιανουάριο, η τράπεζα μετέφερε 37 δισ. λίρες από κέρδη στο υπουργείο Οικονομικών, τρεις μήνες νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο.
Παρά την κίνηση του Ιανουαρίου, ο προϋπολογισμός της Τουρκίας κατέγραψε έλλειμμα 36,2 δισ. τουρκικές λίρες το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ αναμένεται να φτάσει τις 80,6 δισ. λίρες μέχρι τα τέλη της χρονιάς.