Με χορηγό την INTERAMERICAN οργανώθηκε και φέτος το ετήσιο, 3ο Συνέδριο του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, στις 18 Απριλίου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, που μαζί με το Πανεπιστήμιο Πειραιά έθεσαν υπό την αιγίδα τους την εκδήλωση.
Ομιλητές ήταν ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN, η Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής Αθηνών, ο Φώτης Κουρμούσης, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), ο Παναγιώτης Ανδρέου, επίκουρος καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Κύπρου, η Βάσια Τζώρα, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιά και επιστημονική συνεργάτις του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, ο Γιώργος Πάνος, καθηγητής Χρηματοοικονομικής στη Σχολή Διοίκησης AdamSmith του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και ο Νικόλαος Φίλιππας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού – καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, οι οποίοι ανέπτυξαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Μεταξύ άλλων, οι ομιλίες ήταν εστιασμένες στις αναγκαίες δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας χρηματοοικονομικών γνώσεων, που είναι αναγνωρίσιμη σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας και αντανακλάται στην υπερχρέωση των νοικοκυριών. Σημαντικές ήταν οι αναφορές στη μείωση του gender gap μέσω συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών δράσεων, στην αναγκαιότητα του αλφαβητισμού ασφάλισης υγείας, καθώς και στην άγνοια των εφήβων, τις εθνικές στρατηγικές για τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση και τις αναγκαίες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Χαιρετισμό απηύθηναν οι Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Άγγελος Κόττιος, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιά.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Φίλιππας παρουσίασε τα ευρήματα της πρωτότυπης μελέτης του σχετικά με την σχέση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού με τα Κρυπτονομίσματα και τη Χρηματοοικονομική Τεχνολογία και ακόμη, τις δράσεις του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού κατά την τελευταία διετία, που παρακολούθησαν, συνολικά, περισσότεροι από 1.000 μαθητές από 15 σχολεία και 1.500 φοιτητές από 5 πανεπιστήμια, σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης, περιέγραψε τους στόχους του Ινστιτούτου για το 2019, με απώτερο σκοπό την δημιουργία μιάς γενιάς χρηματοοικονομικά ενημερωμένων και υπευθύνων πολιτών.
Ιδιαίτερης βαρύτητας ήταν το θέμα για τον αλφαβητισμό της ασφάλισης υγείας, που ανέπτυξε ο Γιάννης Καντώρος. Η INTERAMERICAN περιλαμβάνει τον τομέα της υγείας, άλλωστε, στον κορμό των κυρίων δραστηριοτήτων της και είναι πρωτοπόρος στον ασφαλιστικό κλάδο, έχοντας ανοίξει δρόμο με τα πρώτα προγράμματα ασφάλισης υγείας πριν τρεις δεκαετίες και με το πρώτο, ολοκληρωμένο σύστημα υγείας από το 1998. Επισημαίνεται πως και σήμερα, η εταιρεία ενισχύει τη δυναμική της ηγετικής παρουσίας της στον κλάδο με το καινοτόμο και απεριόριστα ευέλικτο σύστημα υγείας “bewell”, που συμπληρώνεται από ιδιόκτητες υποδομές στις οποίες επενδύει (κλινική, πολυιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας, άμεση ιατρική βοήθεια), δίκτυο ιατρών, διαγνωστικών κέντρων και κλινικών πανελλαδικά, καθώς και με άνοιγμα σε υπηρεσίες για καλή υγεία και ευζωία.
Ειδικότερα, ο Γιάννης Καντώρος ανέπτυξε με στοιχεία μελετών τη σημαντικότητα του αλφαβητισμού ασφάλισης υγείας, σε πλαίσιο ευρύτερου Ασφαλιστικού Αλφαβητισμού, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Όπως τόνισε, η δυσκολία χρηματοδότησης του συστήματος υγείας αποτελεί κύρια αιτία ανησυχίας για το μέλλον, λόγω της πίεσης στις δημόσιες δαπάνες, της μειούμενης βάσης εσόδων του συστήματος ασφάλισης υγείας και του ήδη υψηλού ποσοστού ιδιωτικών δαπανών. «Η ανησυχία αυτή κορυφώνεται αν αναλογιστούμε τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής παράλληλα με την διαρκή γήρανση του ελληνικού πληθυσμού και τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων» παρατήρησε ο ομιλητής.
Ο επικεφαλής της INTERAMERICAN αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της έρευνας του «Interamerican Research Center» για την ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα (2017), σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας:
⦁ 83,5% δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν με τα ίδια χρήματα, που πληρώνουν σήμερα σε εισφορές, να πληρώνουν μια ιδιωτική ασφάλιση
⦁ 83%, ότι ΔΕΝ είναι ικανοποιημένοι με τον δημόσιο ασφαλιστικό φορέα
⦁ 54%, ότι προτιμούν να καλυφθούν ιατρικά κατά τη διάρκεια της τρίτης ηλικίας, συνδυαστικά από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ 29% δήλωσαν ότι προτιμούν να καλυφθούν ιατρικά κατά την διάρκεια της τρίτης ηλικίας αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα
⦁ 24%, ότι κατέχουν μια ιδιωτική ασφάλιση (εκτός κλάδου κατά Ζημιών).
Ο κ. Καντώρος τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της ενδυνάμωσης του ιδιωτικού τομέα ασφάλισης και, κυρίως, η εμπέδωση της γνώσης για την αξία και τη σημαντικότητα της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας. Κατά τον ομιλητή, η ασφάλιση υγείας αποτελεί ένα από τα πιο σύνθετα αλλά και τα πιο σημαντικά χρηματοοικονομικά προϊόντα. Οι υγιείς ενήλικοι, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις ή/και αναπηρίες, τα μονομελή νοικοκυριά και οι πολυμελείς οικογένειες, έχουν διαφορετικές ανάγκες, ικανότητες κατανόησης και εμπειρίες σχετικά με την ασφάλιση υγείας, καθώς και διαφορετικές ευκαιρίες για την αγορά της.
Ο διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN επεσήμανε πως «ενώ οι περισσότεροι καταναλωτές συνειδητοποιούν ότι η επιλογή ενός προγράμματος ασφάλισης υγείας είναι σημαντική, δεν πραγματοποιούν τις βέλτιστες γι’ αυτούς επιλογές ασφάλισης υγείας για διάφορους λόγους, όπως το χαμηλό επίπεδο αλφαβητισμού ασφάλισης υγείας, η έλλειψη πληροφόρησης, η παραπληροφόρηση, η αδυναμία σύγκρισης και επιλογής μεταξύ μεγάλου αριθμού εναλλακτικών επιλογών, καθώς και η επιλογή βάσει του κόστους του ασφαλίστρου και όχι βάσει μιας εκτίμησης για την ενδεχόμενη συνολική ιδιωτική δαπάνη τους για τις διάφορες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Έτσι, η έλλειψη σωστής πληροφόρησης ή κατανόησης του τρόπου χρήσης των πληροφοριών συχνά οδηγεί σε αναντιστοιχία της ασφάλισης προς τις ανάγκες τους». Καταλήγοντας, ο ομιλητής υπογράμμισε ότι ο αλφαβητισμός ασφάλισης υγείας μετρά το πόσο καλά μπορεί ένα άτομο να κατανοήσει και -ενδεχομένως- να χρησιμοποιήσει πληροφορίες σχετικά με την ασφάλισης υγείας.
Επισημαίνεται ότι η INTERAMERICAN έχει αναλάβει οργανωμένα πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του Χρηματοοικονομικού και Ασφαλιστικού Αναλφαβητισμού, τόσο στον τομέα της έρευνας με το «Interamerican Research Center» όσο και στον τομέα της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και τον οργανισμό «The Tipping Point».