if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Creta Farms: Η κρίση βράζει, μεγάλο το διακύβευμα

Η Creta Farms δεν είναι μία απλή εταιρία τροφίμων, αλλά αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία τροφίμων της Κρήτης , μία από τις εισηγμένες με  αξιοσημείωτες εξαγωγικές επιδόσεις, τροφοδότης των περισσότερων ξενοδοχείων στο νησί και από τους μεγαλύτερους προμηθευτές των super markets ανά την Ελλάδα με μερίδιο αγοράς στα συγκεκριμένα προϊόντα αλλαντικών της τάξης του 26,5%.

Του Νίκου Σακελλαρίου

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αποτελεί ένα μεγάλο εργοδότη στο Νομό Ρεθύμνου, καθώς απασχολεί πάνω από 500 πλήρους απασχόλησης εργαζόμενους σε μόνιμη βάση (12μηνο), όταν τα μεγάλα ξενοδοχεία απασχολούν αντίστοιχους αριθμούς εργαζομένων μόνο για 5-6 μήνες το χρόνο. H Creta Farms συνεισφέρει περίπου στο 15-20% στο εισόδημα που παράγεται στο Νομό Ρεθύμνου και περίπου 5% ολόκληρης της Κρήτης εάν συνυπολογίσουμε, και τις αμοιβές των εργαζομένων αλλά και τα έσοδα των προμηθευτών στα ξενοδοχεία που εξυπηρετεί.

Από τη στιγμή που ξέσπασε η εσωτερική κρίση, καταγράφεται μείωση ζήτησης από τα super markets που έχουν ξεκινήσει να κλείνουν και τον κύκλο πληρωμών που μέχρι πρόσφατα ήταν μεταξύ 3-5 μηνών. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια που φαίνεται ότι μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα ρευστότητας στο άμεσο μέλλον. Για τις τράπεζες που έχουν έκθεση στο δανεισμό, η επίσημη δήλωση της εταιρίας είναι ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή πλεύσης εκ μέρους των τραπεζών ωστόσο και αυτές (και οι 4 συστημικές) περιμένουν κάποιες θετικές εξελίξεις για την υπόθεση.  H παραίτηση, όμως, της οικονομικής διευθύντριας εν μέσω κρίσης, δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες και εγείρει, ενδεχομένως, ερωτηματικά μεταξύ των πιστωτών.

Το σύνολο των δανείων της την 31η Δεκεμβρίου 2018 ήταν 109,53 εκατ. ευρώ από 106,87 εκατ. ευρώ το 2017. Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονταν στις 31/12/2018 σε 44,04 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων του ομίλου ανερχόταν σε 157,57 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι η κρίση στην εταιρία ξεκίνησε όταν ο κ. Κ. Δομαζάκης διεκδίκησε να αναγνωριστεί η φερόμενη απαίτησή του, ύψους 11,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σώματα επιταγών εκδόσεως του ιδίου για λογαριασμό της εταιρίας, υποστηρίζοντας πως αντικατοπτρίζουν χρηματοδότηση έναντι ταμειακών διευκολύνσεων προς την εταιρία, κατά την περίοδο 2005-2006.  Η κίνηση αυτή όμως έχει δημιουργήσει αναταραχή στην επενδυτική κοινότητα και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία φοβάται μην βρεθεί πάλι μπροστά σε μία οικονομική περίπτωση εισηγμένης που θα δημιουργήσει τριβές στην οικονομία και φόβο στους επενδυτές.

 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version