Την προηγούμενη εβδομάδα, στις 9 Μαΐου, διοργανώθηκαν πορείες μνήμης για τη νίκη στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, εκδηλώσεις που φαινομενικά εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο ιστορικής μνήμης, πλην όμως διοργανώνονται επίσημα ή ανεπίσημα από το Κρεμλίνο και σε αυτές συμμετέχουν κατά κύριο ακροδεξιοί και ευρωσκεπτικιστές.
Αν και η πραγματική φύση της κινητοποίησης αυτής δεν είναι εύκολα αντιληπτή δια γυμνού οφθαλμού, καθώς εντάσσεται σε ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο και έχει επενδύσει σε αντιναζιστικούς δεσμούς, μια πιο προσεκτική εξέταση αναδεικνύει πτυχές, διαφοροποιώντας πλήρως την αρχική εικόνα.
Δεδομένης της έντασης του γεωπολιτικού και γεωοικονομικού ανταγωνισμού Ρωσίας-NATO και ΕΕ, ΗΠΑ-Ρωσίας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, η ανάπτυξη τέτοιων δράσεων σε διάφορα σημεία της ελληνικής επικράτειας, είναι ενδεικτική της προσπάθειας της Μόσχας να ανακτήσει λαϊκό έρεισμα χωρίς να προβάλλει τα στρατηγικά της συμφέροντα, αλλά εμμέσως, μέσω της ενεργοποίησης κοινωνικών αντανακλάστικών και δια της ιστορικής μνήμης. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι συνήθως μακρόπνοες, στοχεύουν στη διεύρυνση του πεδίου και στην δημιουργία και αναβίωση διαρρηγμένων κοινωνικών δεσμών.
Αντίστοιχες εκδηλώσεις για την Ημέρα της Νίκης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Ρωσία στις 9 Μαΐου, διοργανώθηκαν σε αρκετές πόλεις της Σερβίας, στο Μαυροβούνιο, στη Μολδαβία, στην Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, ακόμα και στην Ελλάδα. Στις πομπές του αθάνατου συντάγματος, οι συμμετέχοντες έφεραν φωτογραφίες από συγγενείς που συμμετείχαν σε αυτές τις μάχες, που έχουν καταχωριστεί στη συλλογική μνήμη των Ρώσων ως ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος. Το φαινόμενο ξεκίνησε στη Ρωσία πριν από μια δεκαετία και έκτοτε έχει εξαπλωθεί στην περιοχή επιρροής του Κρεμλίνου.
Οι πομπές οργανώνονται όλο και περισσότερο από φιλο-ρωσικές ομάδες σε άλλες χώρες του κόσμου τα τελευταία χρόνια.
Πριν από την εκδήλωση στο Βελιγράδι, στις 6 Μαΐου, ο Σέρβος υπουργός Εργασίας Ζόραν Τζορτζέβιτς παρέδωσε τη σημαία του Αθάνατου Συντάγματος στο Δημαρχείο στον αντιδήμαρχο του Βελιγραδίου Γκόραν Βεσίτς, παρουσία των ακροδεξιών “λύκων της νύχτας”, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του BIRN.
Οι επισκέπτες στην τελετή στο Δημαρχείο περιλάμβαναν εκπροσώπους του σερβικού υποκαταστήματος των νυχτερινών λύκων, Sasa Savic και Dejan Ristic, καθώς και του μεγαλύτερου σωματείου μοτοσυκλετιστών της Ρωσίας, οι στενοί δεσμοί του οποίου με το Κρεμλίνο και προσωπικά με τον Βλάντιμιρ Πούτιν είναι γνωστοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος του Σάβιτς στη γειτονική Βοσνία απαγορεύθηκε, τον περασμένο Μάιο, όταν η ομάδα του επιχείρησε να επισκεφθεί τη χώρα στο πλαίσιο βαλκανικής περιοδείας. Βόσνιοι και Κροάτες στη Βοσνία είναι αρνητικά διακείμενοι προς τη Ρωσία λόγω της ισχυρής υποστήριξής που παρείχε στους Σερβοβόσνιους κατά τη διάρκεια του τριετούς εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία από το 1992 έως το 1995.
Ο Σάβιτς και ο επικεφαλής του οργανισμού, Αλεξάντρ Ζαλδοστάνοφ, χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια της Βοσνίας.
Οι φιλο-ρωσικές ομάδες δεν έχουν τέτοια προβλήματα στη Σερβία. “Από το τρέχον έτος, το υπουργείο θα υποστηρίξει οικονομικά αυτή την εκδήλωση στο Βελιγράδι και σε 12 πόλεις σε ολόκληρη τη Σερβία”, δήλωσε ο υπουργός Τζόρτζεβιτς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της πόλης του Βελιγραδίου.
Στην Ελλάδα την εκδήλωση υποστήριξε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, ενώ χρονικά συνέπεσε με την έναρξη του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας, προκαλώντας σύγχυση σε πολλούς για το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιείται η πορεία του “συντάγματος των αθανάτων”.