Παγκόσμιες επιπτώσεις και αναταράξεις προκαλεί η κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας, με την επιβολή δασμών, τις απειλές για νέους και τις πιέσεις να έχουν από καιρό διαχυθεί εκτός του στενού εμπορικού πλαισίου.
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε στις αρχές του 2018 όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς για τους ηλιακούς συλλέκτες και αργότερα χάλυβα και αλουμίνιο, για όλες τις χώρες. Η Κίνα, ένας από τους κορυφαίους παίκτες της ηλιακής βιομηχανίας και της βιομηχανίας σιδήρου και χάλυβα, απάντησε με δασμούς σε προϊόντα αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εισαγωγές από τις ΗΠΑ.
Στη συνέχεια επιβλήθηκαν, πρώτα από την Ουάσιγκτον και στη συνέχεια από το Πεκίνο δασμούς σε προϊόντα αξίας 50 δισ. Μετά από τον πρώτο γύρο αποτυχημένων διαπραγματεύσεων, ένας δεύτερος γύρος δασμών ήρθε τον Σεπτέμβριο, ενώ τώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέβαλε δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δισ., ενώ απειλεί με δασμού το σύνολο των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα..
Μια τρύπα στο νερό
Ωστόσο, οι προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχουν παρά αμφίβολα αποστελέσματα σττο διμερές εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας, καθώς το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου συνεχίζει να διευρύνεται, ενώ οι αυξήσεις πιέζουν τον πληθωρισμό και τη Fed.. Σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν σήμερα, το κινεζικό πλεόνασμα αυξήθηκε κατά 17% το προηγούμενο έτος. Συνολικά, η αξία των αγαθών που αγόρασαν οι Αμερικανοί από την Κίνα ξεπέρασε την αξία των κινεζικών αγορών αμερικανικών προϊόντων κατά 323,3 δισ..
Εμπορικό πλεόνασμα προς όφελος της Κίνας καταγράφεται αδιάλειπτα από το 1985, αλλά αυξήθηκε ταχύτερα τα τελευταία χρόνια. Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, αύξησε μόλις κατά 2 δισ. τις εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ το 2018.